1515
Annons
BÖRSEN: FÖRSIKTIG OPTIMISM EFTER FREDAGENS FALL, OMXS30 +1,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stärktes något på måndagen efter fredagens kraftigare nedgång. Evolution vände en sex handelsdagar lång nedgångssvit och Lundin Energy steg efter uppgifter om att bolaget kan överväga en strukturaffär.

När sista avslut gjorts stod storbolagsindexet OMXS30 1,3 procent högre vid nivån 2.272. Aktier för 28,4 miljarder kronor hade då skiftat händer på Stockholmsbörsen.

Evolution som gick in i den nya veckan med en sex dagar lång nedgångssvit i ryggsäcken tillhörde vinnarna inom OMXS30 med en uppgång på 4,5 procent under hög omsättning. Starkt gick även Sinch som steg 4,5 procent strax före Investor som var upp 3,2 procent.

Fordonssektorn gick förhållandevis svagt där dåliga nyheter från fordonsunderleverantörerna franska Faurecia och tyska Hella som sänkte sina prognoser med hänvisning till logistikkedjorna och komponentbrist dämpade humöret. På Stockholmsbörsen placerade sig Autoliv i botten med en nedgång på 2,1 procent. Även Volvo AB gick sämre än index med en nedgång på 0,2 procent medan Volvo Cars förlorade 2,1 procent.

Strax innan stängning rapporterade internationella medier att Lundin Energy överväger en strukturaffär som kan innefatta försäljning av bolagets tillgångar, en uppgift som bolaget inte ville kommentera till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien som var upp redan innan på det stigande oljepriset steg ytterligare och stängde upp 10 procent.

Amerikanska Tiaa har höjt sitt bud på 24 Storage till 76 kronor och ingått avtal om att förvärva 92 procent av aktierna. Aktien klättrade upp till den nya budkursen.

Maven Wireless har genom sin lokala partner och systemintegratör Rhomberg Bahntechnik tilldelats ett femårigt ramavtal värt 213 miljoner kronor gällande täckning i schweiziska tunnlar och aktien belönades med en uppgång på 11 procent.

Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, öppnade böckerna för det tredje kvartalet och lyfte 2,9 procent. Nettoomsättning landade på 292 miljoner kronor med ett ebita-resultat på 27 miljoner. Vestum planerar listbyte till Nasdaq Stockholm.

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, redovisade en omsättningsökning från 15 till 24 miljoner kronor, kombinerat med minskad förlust. Den stora utmaningen för bolaget är att övervinna begränsningarna i den globala leveranskedjan, uppgav Perry Ha i vd-ordet i delårsrapporten. Aktien ökade 4,3 procent.

Storytel fick sin riktkurs höjd till 340 kronor (320) av Pareto som menar att ett nytt kapitel börjar med köpet av amerikanska Audiobook. Rekommendation köp upprepades och aktien steg 8,3 procent till 173:50 kronor.

Måndagen bjöd även på en rad rekommendationer från affärspressen där Dagens industri rekommenderade köp av mobilspelsbolaget G5 som lyfte 1,5 procent. Alimak som Affärsvärlden menar är köpvärd steg 1,7 procent, medan Randviken och Poolia som lyftes fram av Börsveckan var upp 5 samt 2 procent.

Bland övriga större kursrörelser noterades Oncopeptides som var upp 33 procent och TF Bank som steg 9,4 procent. Åt andra hållet gick Medhelp Care som tappade 9 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 29 november

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?