1515
Annons
EU: HOTAR SVERIGE MED EU-DOMSTOL OM SKATT, INVESTERINGSAVTAL

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen hotade på torsdagen Sverige med EU-domstolen i två fall, ett om skatt på utdelning och ett om investeringsavtal med andra EU-länder.

I det första fallet gav kommissionen Sverige en sista varning i form av ett brev för att Sverige beskattar utdelning till allmänna pensionsfonder utomlands. Samtidigt beskattar Sverige inte utdelning till svenska pensionsfonder.

Kommissionen anser därför att den svenska källskatten på 15 procent diskriminerar utländska pensionsfonder i EU- och EES-länder.

Sverige har två månader på sig att besvara brevet, kallad ett motiverat yttrande. Om svaret inte är tillfredsställande kan kommissionen välja att stämma Sverige i EU-domstolen.

I det andra fallet startade kommissionen ett överträdelseärende för att Sverige ska avskaffa bilaterala investeringsavtal med andra EU-länder.

Dessa kan överlappa och strida mot EU-rätten.

Överträdelseärenden startades också mot Belgien, Italien, Luxemburg, Portugal, Rumänien och Österrike.

EU-länderna lovade 2019 att avsluta sina investeringsavtal med andra EU-länder.

Om kommissionen inte får tillfredsställande svar inom två månader kan kommissionen ta nästa steg, som då blir ett motiverat yttrande.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?