1515
BÖRSEN: VOLVO STIGER EFTER MARKNADSSTATISTIK, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen låg vid lunchtid på fredagen på lätt plus. Rapportaktuella Sectra steg efter att ha kommit med delårsrapport och Volvo stärktes efter att statistik visat starkare orderingångssiffror på tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden.

Runt klockan 12.20 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 2.392. Aktier för 9,1 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute i Europa syntes också måttliga indexrörelser.

Bland de mesta handlade storbolagen toppade SKF vinnarlistan när aktien steg 2,7 procent till nära 222 kronor. Kullagerföretaget har fått höjd rekommendation av HSBC till köp med uppreviderad riktkurs till 260 kronor.

Även Volvo tillhörde vinnarna, aktien stärktes 1,7 procent. Siffror från ACT Research över orderingången i Nordamerika på tunga lastbilar, Class 8, och för lastbilar i segmentet Class 5-7 var de högsta på fem månader. Men ACT Research flaggar också för att störningar i leveranskedjan som började med, men inte bara handlar om halvledare kan göra att produktionsutmaningar påverkar order negativt.

På motsatta sidan backade Assa Abloy 1,5 procent. HSBC har dragit ned sin rekommendation för låsbolaget till minska från behåll. Livekasinounderleverantören Evolution, som gått starkt de två senaste dagarna, vände ned med en dryg procent.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectras första kvartal (maj-juli) i det brutna räkenskapsåret påverkades positivt av att ett par kundprojekt i USA, som väntades inkomma senare under året, tidigarelades. Bolaget räknar dock inte med att det får någon signifikant effekt på helårsutfallet. Både resultat och försäljning ökade i det gångna kvartalet, medan orderingången sjönk. Marknaden svarade med att handla upp aktien nära 11 procent.

Sobi var upp 0,6 procent till 242:70 kronor, efter att ha kommit extra i ropet när Advent och GIC på torsdagen lade bud om 235 kronor per aktie. Pareto Securities har höjt riktkursen för Sobi 306 kronor (195) med upprepad köprekommendation.

"Efter över tio år av uppköpsrykten finns ett konkret bud på Sobi. Men bolaget riskerar att säljas med en betydande rabatt mot dess långsiktiga värde, och ägarna bör hålla i sina aktier", skrev Pareto.

SEB ser i en uppdatering små chanser till en budstrid i Sobi och med detta samt klartecken från huvudägarna räknar banken med att affären slutförs till det överenskomna priset på 235 kronor.

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab steg 1,8 procent till drygt 257 kronor. Kepler Cheuvreux pekar i en analys på att Saab meddelat flera stora order under tredje kvartalet, främst ordern om att modernisera den tyska F123-fregatten och den svenska ubåtsuppföljningsordern. Bara dessa två order uppgår till cirka 28 procent av Saabs nuvarande börsvärde, skriver Kepler Cheuvreux som upprepar sitt köpråd och riktkursen 372 kronor.

Skogsbolaget Holmen stärktes 2,4 procent till 449 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning med köprekommendation och riktkurs 500 kronor.

Gruvprospekteringsbolaget Josemaria var upp 8,7 procent. Pareto Securities belyste i ett morgonbrev att argentinsk media rapporterat om att nya regleringar kring de finansiella villkoren för gruvindustrin är på väg att implementeras inom närtid.

Irisity, som säljer kameraövervakningslösningar, köper bolaget Agent Vi för 67,5 miljoner dollar. Aktien avancerade 16 procent.

Även e-handlaren BHG har meddelat förvärv, 80 procent av aktierna i tyska AH-Trading som är ett e-handelsföretag inom trädgårdsmöbler. Marknaden gav tummen upp och aktien steg 3,7 procent.

Hemnets storägare General Atlantics och Sprints Capitals har sålt 13,4 miljoner aktier i bostadsplattformen till priset 188 kronor per aktie. Aktien backade nära 2 procent till 192 kronor.

Micropos Medical, verksamt inom strålbehandlingsområdet, lyfte 23 procent. Amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt bolagets sin 510k-ansökan för försäljning och marknadsföring av Raypilot Hypocath i USA.

Hemcheck rasade i stället 25 procent. På torsdagskvällen meddelade bolaget att avtalet med Capio S:t Göran har sagts upp, innebärande att intäkter om cirka 100.000 kronor per månad försvinner.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredagen den 3 september

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?