BÖRSEN: VERKSTAD TYNGER MED AUTOLIV I BOTTEN, OMXS30 -1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades ned kring lunchtid på fredagen och ser därmed ut att bryta veckans uppgångssvit. En handfull verkstadsbolag tyngde medan mer defensiva pjäser gick mot strömmen.

Klockan 12.30 var OMXS30-indexet ned 1 procent till nivån 1.640. Aktier för cirka 9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten sågs en liknande utveckling där tyska DAX och franska CAC40 var ned omkring 0,8 procent vardera.

Inom storbolagsindexet OMXS30 noterades majoriteten av aktierna nedåt där verkstadsbolag placerade sig i bottenskiktet.

Autoliv tappade 4,8 procent efter att bilsäkerhetsföretaget meddelat att det vittnat om en utmanande start på det andra kvartalet 2020. De största marknaderna Amerika och Europa stod praktiskt taget stilla i april. Autoliv har avtalat om en lånefacilitet på cirka 6 miljarder kronor för att stärka sin likviditetsställning och kreditresurser, efter att den 2 april ha nyttjat en tidigare facilitet till fullo. Bilsäkerhetsföretaget Veoneer, som för ett par år sedan knoppades av från Autoliv, sjönk 3,7 procent.

SSAB retirerade 4,3 procent följt av Alfa Laval som var ned 3,2 procent. Assa Abloy och Atlas Copco var ned 2,3 respektive 2 procent.

Inom vinnarkolumnen sågs SCA upp 3 procent medan Getinge steg 1,4 procent. Kinnevik avancerade 1,5 procent.

Large Cap-bolaget Elekta, som var högt omsatt, visade siffror över förväntan på morgonen. Utfallet för orderingången under strålterapisystemleverantören fjärde kvartal för perioden februari till maj var förmodligen den huvudsakliga överraskningen i bokslutet, skriver Pareto Securites i en kommentar. Orderingången uppgick till 5 miljarder kronor där snittet bland analytikernas estimat var cirka 4,5 miljarder. Aktien tappade dock 3,1 procent.

Tv- och streamingbolaget Nent klättrade 2,7 procent. Aktien fick en skjuts uppåt på uppgifterna om att den engelska fotbollsligan Premier League kommer att återupptas den 17 juni. Nent har de nordiska sändningsrättigheterna för Premier League.

Även bettingbolagen kan komma att påverkas av att flera europeiska fotbollsligor, som den engelska och den svenska, fått grönt ljus att dra igång igen. Kindred var upp 1,4 procent och Kambi med 6,3 procent, medan Betsson backade 1,6 procent.

Bettingbolaget Enlabs steg 2,9 procent efter att Lettlands premiärminister Krišjanis Karinš, har enligt lettiska medier, lämnat in ett lagförslag på onsdagen där förbudet för onlinespel hävs från och med den 9 juni när landets deklarerade nödsituation upphävs. Enlabs har majoriteten av sin verksamhet i Baltikum.

Bilservicebolaget Mekonomen handlades upp 3,9 procent efter morgonens kvartalsrapport som dock visade på ett sämre resultat än väntat.

Balder meddelade på torsdagskvällen att finanschef Marcus Hansson och ekonomidirektör Magnus Björndahl har begärts häktade misstänkta för grovt insiderbrott. Det misstänkta brottet avser dock inte transaktioner i Balderaktien. Misstankar handlar i stället om Collector, där Marcus Hansson är styrelseledamot, och nischbankens vinstvarning i början av året, skriver Dagens industri med hänvisning till källor. Balder och Collector var båda ned strax över 3 procent.

Kopy Goldfields har gjort ett omvänt förvärv av den ryska guldproducenten Amur Gold och aktien studsade upp 23 procent.

Oscar Properties backade 3,8 procent efter en delårsrapport som vittnade om att bara en bostad blev såld under det första kvartalet.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 fredagen den 29 maj

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?