BÖRSEN: MOT SVAG ÖPPNING I FORTSATT NEGATIVT SENTIMENT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot ny öppning i negativt territorium på torsdagen, efter att asiatiska index tagit vid med nedgångar under morgonen där de amerikanska slutade under gårdagskvällen. Skräck för en andra virusvåg parad med oroande uttalanden från Fed-chef Jerome Powell bidrog till den negativa stämningen.

Jerome Powells konstaterande från onsdagen om att en långsammare återhämtning av ekonomin är att vänta var en av de mest hänvisade orsakerna till den deppiga börsutvecklingen, där Stockholmsbörsens förhandlade IG Markets-option stod omkring 1 procent lägre med en halvtimme kvar till öppning. Onsdagen slutade med ett nedställ på 3 procent efter en tid av lättnad i spåren av karantänslättnader.

En tjänsteman från världshälsoorganisationen WHO spädde dessutom på virusoron på onsdagskvällen med ett yttrande om att covid-19 "kanske aldrig helt kommer försvinna".

Ett flertal av de mindre bolagen rapporterade under morgonen, bland annat värmeteknikbolaget Nibe. Resultatet före skatt landade på 574 miljoner kronor i första kvartalet, klart bättre än analytikerförväntningar sammanställda av Infront, som låg på 544 miljoner kronor.

Nibes omsättningen var omkring 300 miljoner kronor bättre än konsensus. Den organiska försäljningstillväxten var 5 procent, jämfört med snittprognosen på 1,7 procent.

Balkongbolaget Balco redovisade omsättningstillväxt på 19 procent i första kvartalet, samt ett resultat efter skatt på 25,2 miljoner kronor (19,8). Medicinteknikbolaget Irras resultat förbättrades något men var negativt med 34,3 miljoner kronor (-38,7).

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas resultat sjönk med omkring 21 miljoner kronor i första kvartalet till -63,7 miljoner kronor. Rörelseresultatet minskade till -72,3 miljoner (-42,7). Nätmodehandlaren Boozt redovisade i linje med preliminära siffror. Bioteknikbolaget Isofol Medicals nettoförlust fördubblades till 56 miljoner kronor i första kvartalet.

Bostadsutvecklaren SSM redovisade ett resultat efter skatt på -8,5 miljoner kronor för det första kvartalet (-19,9). Rörelseresultatet blev 0,8 miljoner kronor (-12,4) och nettoomsättningen uppgick till 48,9 miljoner kronor (15,4).

Speqta, som tidigare hette My Taste och som är verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring, dubblade omsättningen i första kvartalet. Den organiska tillväxten var noll procent, enligt rapporten, men ebitda-resultatet ökade till 8,5 miljoner kronor (4,0).

First North-listade direktförsäljningsbolaget Zinzinos totala intäkter ökade med 44 procent till 242 miljoner kronor i det första kvartalet 2020 (168). Bolaget behåller sin prognos för helåret som speglar en 30-procents tillväxt för att leverera en omsättning på mer än 1 miljard kronor under 2020. Ebitda-resultatet uppgick till 26 miljoner kronor (12)

Berenberg Bank inleder bevakning av gamingbolaget Stillfront med rekommendationen köp. Riktkursen är 855 kronor, enligt Dow Jones. Aktien stängde på 658 kronor på onsdagen.

SEB Equities har höjt riktkursen för Raketech till 16 kronor från 13 kronor, med rekommendationen köp upprepad. Stängningskursen på onsdagen var 7:30 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?