1515
Annons
BÖRSEN: OREGELBUNDET, BOLIDEN OCH SSAB VINNARE, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen pendlade mellan plus och minus på måndagen för att stänga lätt uppåt. SSAB steg i spåren av en ytterligare pressad europeisk stålmarknad och även gruv- och smältverksföretaget Boliden gick starkt.

Kriget i Ukraina fortsätter med oförminskad kraft och Kreml uppgav på måndagen att framstegen i fredsförhandlingarna med Ukraina går inte så snabbt som de borde.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent på nivån 2.181. Aktier för nära 21 miljarder kronor omsattes under dagen.

Bland de mest handlade storbolagen i Stockholm låg Boliden i topp med ett kurslyft på 7,6 procent. Tele2 ökade 2,4 procent, följd av Astra Zeneca på plus 1,4 procent samt Ericsson, Handelsbanken och Sandvik med uppgångar på dryga procenten.

Telekombolaget Ericssons vd Börje Ekholm har styrelsens fulla förtroende, enligt ett pressmeddelande från Ericsson på måndagen inför den kommande årsstämman i nästa vecka.

Ståltillverkaren SSAB lyfte 8,5 procent. Under helgen attackerades det ukrainska stålverket Azovstal, vilket sätter ytterligare press på stålmarknaden.

På förlorarsidan inom OMXS30 låg molnkommunikationsbolaget Sinch i botten med minus 3,3 procent. Getinge och Electrolux backade 1,9 procent och H&M med 1,8 procent. JP Morgan har sänkt sin rekommendation för modejätten H&M till neutral från övervikt.

Oljepriserna fortsatte markant uppåt på måndagen och på börsen gick oljerelaterade aktier starkt. I IPC, Enquest och Africa Oil noterades uppgångar på 5-6 procent.

Bland andra råvarurelaterade aktier klättrade gruvbolaget Lundin Mining 5,8 procent.

Profilgruppen, som tillverkar aluminiumprofiler, avancerade drygt 5 procent. Australien har infört ett omedelbart förbud mot export av aluminiumoxid och aluminiummalm till Ryssland som en del av sanktioner i spåren av kriget i Ukraina, enligt Reuters. Profilgruppen-aktien är upp över 50 procent sedan årsskiftet.

Försvarsföretaget Saab fanns också bland måndagens kursvinnare med ett lyft på 5,2 procent. Hittills i år har Saab-aktien klättrat 60 procent på Stockholmsbörsen.

Irlab ställdes upp nära 7 procent. Forskningsbolaget meddelade att det utsett en läkemedelskandidat för utveckling av en behandling mot apati hos personer med neurologiska sjukdomar, där det i dag inte finns några godkända behandlingar.

NCC-aktien bör vara en trygg hamn i en alltmer osäker värld och nu är det åter dags för aktien att slå börsindex, enligt Dagens industri som rekommenderar köp. På måndagsbörsen handlades bygg- och fastighetsaktien upp 2,9 procent.

Börsveckan har satt köpråd på Kabe, vars aktie klättrade 5,6 procent, Bokusgruppen (+1,4 procent) och Söder Sportfiske (+8,3 procent). Raysearch, som fick säljstämpel av tidningen, backade i stället 0,7 procent.

Nent klev upp 3,3 procent i spåren av att DNB Markets skruvat upp rekommendationen för tv- och streamingbolaget till köp, från behåll.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 måndagen den 21 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera