1515
Annons
NEW YORK: MESTADELS NEDÅT, CISCO RASAR, S&P 500 -0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande amerikanska börserna bjöd återigen på en handelsutveckling med mestadels röda siffor på torsdagen, även om tekniksektorn sågs hålla emot. Orosmolnet för en recession svävar fortsatt över marknaderna samtidigt som Ericssons sektorkollega Cisco faller tvåsiffrigt efter svaga prognoser.

Vid 16-tiden var Dow Jones industriindex ned 1,4 procent till 31.030, samtidigt som tekniktunga Nasdaq kompositindex retirerade 0,3 procent till 11.385. Det breda indexet S&P 500 backade 0,9 procent till 3.890.

På onsdagen upplevde USA-börserna sin värsta dag på nästan två år i samband med att detaljhandelssektorn visade en svag utveckling. S&P 500 avslutade då ned med 4,0 procent.

"Marknaden försöker att hitta en botten här. Det finns mycket osäkerhet på marknaden just nu om det blir en recession som kommer eller om det blir ännu en 'nära döden upplevelse'", sade Lori Calvasina på RBC Capital Markets till Bloomberg News.

Storbanken Wells Fargo gick även på onsdagskvällen ut och aviserade att bolaget spår en mild recession i slutet av 2022.

Banken upplevs därför till en av de mer pessimistiska amerikanska storbankerna. Jämförelsevis spår Goldman Sachs att sannolikheten för en recession nästa år är 15 procent och 35 procent för de kommande två åren. Morgan Stanleys motsvarande prognos visar en sannolikhet på 25 procent för en recession om ett år. Bank of America är något mer optimistiska, vilka i stället har sagt att sannolikheten för en recession är låg just nu, men högre för 2023.

Bland enskilda bolag rapporterade Cisco för kvartalet. Bolaget, som tillverkar nätverksutrustning, redovisade ett justerat resultat på 0:87 procent, vilket var i linje med förväntningarna. Samtidigt var försäljningen cirka 4 procent lägre än förhandstipsen och prognosen för nästa kvartal visade en negativ försäljningstillväxt på mellan 1–5,5 procent, något som marknaden inte såg positivt på. Aktien backade hela 14 procent.

Parallellt med Cisco-aktiens svaga utveckling sågs flera sektorkolleger backa. Exempelvis var Juniper Networks ned 4,0 procent. På Stockholmsbörsen föll Ericsson 2,0 procent.

Varuhuskedjan Kohl's visade en svag initial utveckling där aktien först var ned 7,1 procent. En halvtimme senare var aktien sedan upp 1,2 procent. Resultatet i det gånga kvartalet var långt under analytikernas förväntningar, trots att omsättningen överraskade positivt.

De amerikanska techjättarna, som under onsdagen pressade de amerikanska indexen, sågs utvecklas något bättre på torsdagen. Microsoft och Alphabet var båda upp 0,9 procent. Meta Platforms och Apple adderade 1,0 samt 0,1 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 8 punkter till 2,81 procent.


Graf: S&P 500 torsdag 19 maj.

image

Källa: Infront.



Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera