1515
Annons
BÖRSEN: ASTRA ZENECA MOT STRÖMMEN PÅ SUR BÖRS, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade måndagens handel nedåt. Evolution ledde nedgången samtidigt som Astra Zeneca gick mot strömmen efter en analys publicerats gällande bolagets covid-19-vaccin.

Vid stängning var OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 2.256. Aktier för 19,4 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På ledande Europabörser var tyska DAX-index lätt ned samtidigt som London- och Parisbörsen båda backade 0,9 procent.

Dagens mest handlade aktie i OMXS30-indexet var Evolution, som backade nära 8 procent. På andra sidan indexet återfanns Astra Zeneca som adderade 3,3 procent.

Astra Zeneca uppvisade i en delanalys av de Oxford-ledda studierna COV001 och COV002 på stark immunrespons för covid-19 vaccinet Vaxzevriai åtminstone ett år för individer som har haft ett intervall om upp till 45 veckor eller har tagit en tredje påfyllnadsdos av vaccinet.

Riskkapitalbolaget Hanover har lagt ett kontantbud på 27 kronor per aktie på Zetadisplay. Aktien steg med drygt 26 procent till 26:80 kronor.

Cellink förvärvar amerikanska bolaget Discover Echo för totalt 110 miljoner dollar, på kassa och skuldfri basis. Aktien klättrade 8,3 procent.

Humble Group adderade nära 8 procent efter att bolaget aviserat två nya förvärv. Bolaget köper Naty, som omsatte 278 miljoner kronor 2020, för en maximal köpeskilling om 850 miljoner kronor. Vidare förvärvas Marabu, som har en prognostiserad omsättning för 2021 om 171 miljoner kronor, för 76 miljoner kronor.

Den aktiepost om cirka 1,6 procent av kapitalet och rösterna i Balco som Carnegie mäklade på måndagseftermiddagen köptes av storägaren Herenco Holding. Värdet av aktieposten uppgick till 35,4 miljoner kronor. Balco-aktien steg 7,7 procent.

Aegirbio var en kursrusare med en uppgång på över 30 procent. Under fredagen meddelade bolaget att de tillsammans med Nowmed fått en första provorder värd cirka 100 miljoner kronor för leverans till Asien.

Biosimilarutvecklaren Xbrane uppnådde sitt primära mål med Xlucane i en interimsanalys av bolagets fas 3-studie. Tidsplanerna om en inlämning om ansökande om marknadsgodkännande bekräftas. Aktien belönades med en kursuppgång på 2,6 procent.

Ett slutgiltigt beslut för forskningsbolaget Sanionas tesofensin mot fetma i Mexiko kan komma att försenas till 2022. Licensen i landet är sedan 2016 utlicensierad till Medix. Aktien föll omkring 9 procent.

Lundin Energys styrelseledamot Ashley Heppenstall har sålt aktier i bolaget för en summa av nästan 93 miljoner kronor. Aktien pressades 3,3 procent.

På rekommendationsfronten har Kempen tagit upp bevakning av forskningsbolaget Synact Pharma med en köprekommendation och en riktkurs på 125 kronor. Aktien steg drygt nära 6 procent till 99:60 kronor.

Vidare stämplade Dagens industri sälj för Stockwik i måndagens utgåva av tidningen. Aktien föll drygt 10 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 28 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?