1515
KINA: EU-PARLAMENTET ANTAR KRITISK STRATEGI, STÖD FÖR H&M

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europaparlamentet röstade på torsdagen för en ny kritisk Kina-strategi.

I strategin uppmanade parlamentet EU att stödja europeiska företag som har stoppat inköp från Xinjiangprovisen på grund av tvångsarbete.

Det bör gälla HM även om inga specifika företag nämndes.

Europaparlamentet krävde att EU-lagstiftning effektivt förbjuder företag som är inblandade i övergrepp i Xinjiang från att driva verksamhet i EU.

2020 beslöt HM att inte köpa in bomull från Xinjiang på grund av anklagelser om tvångsarbete bland muslimska uigurer. Detta resulterade i en konsumentbojkott i Kina.

På torsdagen röstade parlamentet röstade med 570-61 för den nya Kina-strategin i form av en rapport.

"Vi får inte vara naiva när vi har att göra med Kina. Samtidigt som Kina är en viktig handelspartner är det också en systemrival som utmanar vårt levnadssätt och den liberala världsordningen", sade den belgiske liberalen Hilde Vautmans, som var parlamentets huvudansvariga i frågan.

Rapporten slog också fast att parlamentets ratificering av EU:s investeringsavtal (CAI) inte kan börja förrän Kina har dragit tillbaka sina sanktioner mot europaparlamentariker och EU-institutioner.

Samtidigt uppmanade rapporten EU-kommissionen och EU-länderna att göra framsteg mot ett investeringsavtal med Taiwan, något som Kina ogillar.

Vidare ansåg parlamentet att kinesiska bolag som inte uppfyller europeiska säkerhetsstandarder ska förbjudas i EU:s 5G- och 6G-nät.

I stället bör EU utveckla globala standarder med likasinnade partners i världen, främst USA.

För att motverka kinesisk desinformation vill parlamentet även att EU:s utrikestjänst skapar en särskild arbetsgrupp. En likande enhet finns redan för att övervaka rysk desinformation.

Parlamentet vill ha dialog med Kina om landets brott mot mänskliga rättigheter, inklusive i Xinjiangprovinsen, Inre Mongoliet, Tibet och Hongkong.

Dock förespråkade rapporten fortsatt samarbete med Kina inom områden som hälsofrågor och klimatförändringen. (Kina släpper ut mest växthusgaser i världen och planerar öka sina utsläpp till 2030.)

Kinas EU-beskickning protesterade mot rapporten i ett uttalande. Rapporten bryter mot internationella normer genom att grovt blanda sig i Kinas inre angelägenheter, skrev beskickningen.

"Det är särskilt viktigt att relationen Kina-EU inte kapas av ideologier och geopolitik", sade beskickningen.

På onsdagen föreslog kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU bör ta upp kampen med Kina i fattigare länder med en ny investeringsstrategi för transporter och infrastruktur.

Strategin "Global Gateway" ska skapa goda band och inte beroendeförhållanden mellan EU och länder i omvärlden. Strategin är ett svar på Kinas Nya Sidenvägen (Belt and Road Initiative).

Förslaget fanns med i Ursula von der Leyens årliga linjetal om tillståndet i EU.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?