1515
Annons
BÖRSEN: SBB FORTSÄTTER NED PÅ RÖD BÖRS, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i rött territorium omkring lunchtid på onsdagen. I fokus var bland andra fastighetsbolaget SBB vars aktie fortsatte tappa mark. Inom storbolagsindexet var SCA vinnare medan Sinch sågs i botten.

Strax efter 12-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 gått ned 0,8 procent till nivån 2.086. Aktier för 6,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var tyska DAX-index ned 0,8 procent och Parisbörsens CAC40 hade backat 0,5 procent.

Terminerna för de amerikanska börserna var vid samma tidpunkt upp på bred front under den tidiga förhandeln.

Rampljuset på hemmaplan riktades mot SBB vars aktie pressades med över 8 procent. Känt har det blivit att den amerikanska analysfirman CFRA satt upp fastighetsbolaget på sin oroslista (Biggest Concern-list) efter att ha gått igenom SBB:s årsredovisning. CFRA graderar oron för bolag på en femgradig skala där SBB hamnar på näst högsta nivån, signifikant oro. Som lök på laxen har DNB Markets nedgraderat rekommendationen för SBB-aktien till sälj, från behåll, med nedskruvad riktkurs.

Inom storbolagsindexet OMXS30 stod Sinch som tydlig förlorare med en nedgång på 5,5 procent. Evolution pressades 2,6 procent medan Alfa Laval, som av Credit Suisse fått en nedgraderad rekommendation till underperform från neutral, tappade 2,6 procent.

På grönt återfanns SCA som steg 1,9 procent och Boliden som stärktes ungefär lika mycket. Astra Zeneca klättrade 1,0 procent.

Missnöjet med SKF:s ledning med Rickard Gustafson pyr i samband med omstöpningen av bolaget, erfar Dagens industri. Ambitionen om att dubbla bolagets omsättning med höjd lönsamhet till år 2030 tycks vara ett digert arbete, enligt tidningen. Aktien sågs tappa 1,1 procent.

Omsorgsbolaget Attendo stoppas på hemtjänstmarknaden i Uppsala efter anklagelser om systematiskt fusk. Stoppet som gäller från och med den 30 april innebär en förlust på drygt 90 miljoner kronor per år. Aktien trycktes ned 9 procent.

Rapportsäsongen har smygstartat. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som är tidigt ute med att lägga fram sina siffror, redovisade ett förvaltningsresultat ungefär i linje med förväntningarna enligt Infronts analytikersammanställning. Hyresaktiviteten är högre än på länge enligt bolagets vd Annica Ånäs. Aktien vek ned 1,7 procent.

På samma tema presenterade investmentbolaget Öresund en rapport som bjöd på ett substansvärde vid utgången av det första kvartalet på 122 kronor per aktie, motsvarande en nedgång om nästan 17 procent i kvartalet. Aktien klev upp med 2,5 procent.

Saab, som stigit tydligt den senaste tiden mot bakgrund av det geopolitiska läget, fortsatte stärkas 5,9 procent. Det har kommit medieuppgifter om att Sveriges regering vill att landet går med i försvarsalliansen Nato. Sedan årsskiftet är Saab-aktien upp med över 70 procent.

Lundin Gold fortsatte stiga och var upp 2,7 procent. På tisdagen gick bolaget ut med en rekordhög guldproduktion för det första kvartalet i år varpå aktien stängde upp över 5 procent.

Stora Enso stärktes 1,8 procent efter att DNB Markets skruvat upp riktkursen för bolaget.

Hoist Finance har ingått ett avtal med Lowell om att avyttra sitt brittiska dotterbolag inom kredithanteringsverksamhet och portföljer av icke-säkerställda förfallna fordringar. Värdet på transaktionen ligger på cirka 4,5 miljarder kronor med en nettovinst på transaktionen före skatt om cirka 140 miljoner kronor. Aktien stärktes 2,8 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 13 april

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?