1515
NEW YORK: INLEDER NEDÅT, TESLA MOT STRÖMMEN, S&P 500 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna inledde fredagens handel något ned.

Stort intresse riktades fortsatt mot chansen att få till ett stimulanspaket, något som de flesta analytiker fortfarande räknar med. Börsuppgången på senare tid, byggd på förväntan om stödpaket samt tron på ekonomisk återhämtning med hjälp av vaccin mot covid-19, har dock fått vissa aktiestrateger att dra öronen åt sig.

Vid 16.10-tiden var Dow Jones industriindex ned 0,3 procent till 30.230. S&P 500 sjönk 0,4 procent till 3.710, medan Nasdaqs kompositindex försvagades 0,2 procent till 12.745.

Bland enskilda aktier återfanns Cisco Systems och Fortinet i toppen, som båda är underleverantörer till nätoperatörer. Aktierna var upp 1,0 respektive 3,9 procent.

Nät- och teleoperatörerna AT&T och Verizon fick däremot inte ta del av placerarnas optimism, aktierna var ned 0,3 respektive 0,1 procent.

Efter USA-börsernas stängning på fredagen ska Tesla adderas till indexet S&P 500, vilket väntas leda till intensiv handel då inkluderingen i indexet kommer att tvinga indexfonder att köpa aktien. Enligt Reuters väntas aktier för över 80 miljarder dollar byta händer i sluthandeln. Tesla avancerade 1,8 procent i den inledande handeln.

En expertpanel vid den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har rekommenderat att Modernas vaccinkandidat mot covid-19 får ett så kallat nödgodkännande i USA. Ett möjligt godkännande väntas kunna komma senare under fredagen. Aktien var ned 5,1 procent.

Fraktbolaget Fedex rapporterade efter torsdagens stängning ett kvartalsresultat som var högre än väntat och även intäkterna översteg förväntningarna. Bolaget valde dock att inte lämna några prognoser för 2021, med hänvisning till en osäker ekonomisk omgivning. Aktien tappade 4,4 procent i fredagens inledande handel.

US Steel räknar med att redovisa en förlust på 0:85 dollar per aktie för det fjärde kvartalet, vilket skulle innebära en större förlust än de 0:57 dollar analytikerna i snitt hade räknat med. US Steel handlades ned 5,5 procent.

Winnebago, som tillverkar fritidsfordon och båtar och är en stor kund till svenska Dometic, överträffade med god marginal analytikernas förväntningar med sin vinst för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Enligt bolaget tycks den starka efterfrågan och intresset för utomhusaktiviteter stärkas in i 2021. Aktien lyfte 5,5 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 0,93 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?