1515
Annons
BÖRSEN: FÖRSIKTIGT UPP I LINJE MED UTLANDET, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagen något upp i linje med börstendensen i omvärlden. Börsveckan har generellt inletts lugnare än den senaste tidens relativt turbulenta börsperiod med bland annat stora kryptovalutarörelser i fokus.

Storbolagsindexet OMXS30 var strax efter 10-tiden upp 0,3 procent till 2.251. Då hade aktier för 4,7 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen.

Vissa Europabörser höll helgstängt i måndags, däribland Frankfurtbörsen som på tisdagen steg mer än de övriga Europabörserna som överlag rörde sig försiktigt upp under måndagen.

Bland de svenska storbolagen var rörelserna på förmiddagen fortsatt relativt stora i investmentbolaget Kinnevik som steg 2,6 procent. Aktien har handlats svängigt i spåren av utdelningen av Zalando-innehavet i förra veckan.

Getinge ökade 2,5 procent med stöd av att Jefferies International inlett bevakning av medicinteknikbolaget med köprekommendation. Högst omsatt var Evolution som avancerade 0,9 procent.

Sinch steg 3,6 procent till 1.409 kronor efter att ha gjort en riktad nyemission på 9,4 miljarder kronor där teckningskursen fastställdes till 1.300 kronor, vilket var 4,4 procent lägre än måndagens stängningskurs. Sinch avser använda emissionslikviden till att stärka bolagets finansiella position efter förvärvet av Inteliquent och för att öka bolagets finansiella flexibilitet för nya förvärv. Aktien inledde dagen ned, vilket är vanligt efter riktade emissioner, men vände senare till plus.

Läkemedelsbolaget Oncopeptides sjönk 3 procent efter att presenterat sina övergripande resultat från Ocean-studien i fas 3 med melflufen (Pepaxto). Utfallet var visserligen minst lika bra som det konkurrerande läkemedlet Imnovid från Celgene vad gäller progressionsfri överlevnad, men förhoppningen om att kunna påvisa ett utfall som var bättre än Imnovid uppnåddes inte. Carnegie ser emellertid fortsatt en chans att melflufen kan visa sig vara statistiskt bättre.

Gamingbolaget Enad Global 7 redovisade på morgonen en nettoomsättning på 304 miljoner kronor för det första kvartalet (156) med stöd av genomförda förvärv. Ebitda-resultatet steg till 87 miljoner kronor (15). Aktien tappade 6,3 procent.

En annan aktie som gick svagt var Renewcell som sjönk 7 procent.

Checkin.com fortsatte upp med 19 procent till 57 kronor. Aktien har mer än tredubblats sedan noteringen i torsdags som föregicks av en nyemission med teckningskursen 15:50 kronor.

En annan vinnare var fastighetsbolaget K2A som steg 10 procent till ett marknadsvärde på 4,5 miljarder kronor. Aktien adderade 5 procent i måndags och har gått starkt den senaste veckan.

LMK, Linas Matkasse, märkte också ut sig med en kursuppgång på 9 procent.

Klädbolaget Wesc, som står i färd med att byta verksamhetsinriktning med tillhörande namnbyte till Vestum, lyfte 12 procent efter att ha ingått avtal om förvärv av fyra bolag för 451 miljoner kronor.

Spelkritikernas betyg för gamingbolaget Embracers spel Biomutant, som lanseras den 25 maj, visar på blandade omdömen, enligt sajten Metacritic som är en av de sajter som sammanställer betyg. På den digitala plattformen Steams globala försäljningslista, som berör förbokningar av pc-versionen, ligger spelet på tisdagsmorgonen på första plats. Aktien var ned 1,5 procent.

Skogsbolagen Stora Enso, SCA och Holmen backade runt 1 procent sedan Danske Bank skruvat ner sin rekommendation från köp till behåll.

Intrum har fått höjd riktkurs av JP Morgan från 262 till 330 kronor med upprepad neutral rekommendation. Aktien steg 3,4 procent.

Arla Plast noterades på tisdagen på Stockholmsbörsen och aktien steg runt 8 procent. Inför noteringen sålde befintliga ägare aktier till ett värde av 414 miljoner kronor till teckningskursen 46 kronor per aktie. Erbjudandet blev "kraftigt övertecknat", hette det.

Även friskolebolaget Cedergrenska debuterade. Aktien sjönk en aning jämfört med teckningskursen 50 kronor.


Graf: OMXS30 tisdagen den 25 majimage

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?