1515
KLIMAT: KRAFTIGT UPP FÖR GRÖN ENERGI EFTER DEMOKRATTRIUMF (NY)

(Tillägg: Verksamhetsbenämning Seatwirl och Minesto)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett flertal aktier i segmentet grön energi rusade på torsdagen och flera bedömare hänvisade det till faktumet att Demokraternas president Joe Biden får lättare att uppfylla löften om klimatsatsningar efter att Demokraterna segrat i senatsvalet i Georgia.

Allt från elbilsettan Tesla, USA:s sjätte största börsbolag, till småbolag på de svenska börslistorna, noterades med rejäla lyft efter att Demokraterna säkrat de facto-majoritet i senaten och således sitter på makten i såväl kongressens båda kammare som i Vita huset.

Bland de för dagen allra starkaste uppgångarna i det gröna fältet fanns en radda vätgasaktier i Norden. Norska Nel steg med 6 procent medan svenska Powercell var upp med 8 procent.

De mindre bolagen i vätgassektorn var ännu starkare: Metacon rusade allra mest med 14 procent. Cell Impact steg i sin tur 11 procent och Impact Coatings var upp med 7 procent.

På solkraftssidan steg Soltech Energy med 8 procent medan vindkraftsbolagen Eolus Vind och Vestas adderade 6 procent respektive 2,3 procent.

Minesto, som utvecklar kraftsystem som ska nyttja tidvatten, och havsburna vindkraftsbolaget Seatwirl steg 4-6 procent.

Även utvecklare av energinät som amerikanska Nextera Energy, Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure och Enphase Energy handlades upp rejält under onsdagen och fortsatte också upp i torsdagens förhandel. Gnosjöbolaget Garo, som bland annat utvecklar laddinfrastruktur för elbilar, steg initialt 7 procent men handlades därefter ned mot nollstrecket.

Tesla steg 5 procent i den amerikanska förhandeln, och flera kinesiska utmanare i sektorn som Nio, Byd och Xpeng steg ungefär lika mycket.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?