1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NÅGOT NED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda veckan på något lägre nivåer när nyhetsfokus ligger på summeringen av klimattoppmötet i Glasgow. USA-börserna steg i fredags, men uppgången inträffade redan under Stockholmsbörsens öppethållande. Asienbörserna har varit blandade på måndagen efter att oron för Kinas fastighetssektor vägts upp av stabil makrostatistik.

I fredags steg det svenska storbolagsindexet OMXS30 med 0,8 procent till 2.365.

Terminerna för Frankfurtbörsen respektive Parisbörsen var på måndagsmorgonen ned 0,1 procent vardera. Förhandeln hos IG Markets indikerar en svensk börsöppning i något negativt territorium.

Plastkoncernen Nolato har blivit utsatt för IT-intrång, meddelade bolaget i lördags. Intrånget innebär att Nolatos kommunikationskanaler och verksamhetssystem påverkas i framförallt den europeiska delen. Enligt en första analys berör intrånget inte några personuppgifter. Bedömningen är att leveransstörningar bör kunna begränsas till innevarande vecka.

Göran Härstedt, som är vice koncernchef på New Wave, har via bolag sålt New Wave-aktier för 19 miljoner kronor efter den senaste tidens kursuppgång.

Vidare har det meddelats att det norska holdingbolaget Ferd köpte Boozt-aktier för 36 miljoner kronor i slutet av förra handelsveckan.

Bioteknikbolaget Hansa Biopharma avser initiera en fas 3-studie med imlifidase för behandling av anti-GBM-sjukdom. Det sker efter ett framgångsrikt rådgivningsmöte med USA-myndigheten FDA, uppger bolaget.

SEB Equities har höjt sin rekommendation för fastighetsbolaget Hufvudstaden från behåll till köp med riktkurs 165 kronor. Aktien stängde i fredags vid 138:60 kronor.

Dagens Industri tror att det är rimligt att Electroluxaktien når 250 kronor på ett års sikt och rekommenderar köp enligt måndagens utgåva.

"En varaktigt högre efterfrågan på bolagets vitvaror till följd av pandemin, i kombination med höstens besked om ett långsiktigt aktieåterköpsprogram, gör tidpunkten rätt att kliva in i kylskåpsbranschen", skriver Dagens Industri i analysen "Veckans aktie".

Affärsvärlden rekommenderar å sin sida köp av mobilspelbolaget G5 Entertainment och programvarubolaget IAR Systems. Börsveckan sätter samtidigt köprekommendation på Fastator, Humana och Synsam i veckans nummer.

På temat förvärv har investmentbolaget Storskogen köpt Cuben Utbildning, ett utbildningsföretag med inriktning mot vuxenutbildning med verksamhet i Göteborg och Stockholm som omsatte 101 miljoner kronor i fjol.

Netmore har tecknat ett sjuårigt ramavtal med Randviken Fastigheter avseende storskalig digitalisering.

Amido, som utvecklar passagesystem som används av fastighetsägare, har beslutat om en nyemission till allmänheten om högst cirka 2,3 miljoner aktier. Syftet är att få en större spridning av ägandet och därmed skapa förutsättningar för en högre likviditet i aktien, heter det.

Måndagen bjuder också på några delårsrapporter. Hemtjänsteföretaget Homemaid redovisade ett mer eller mindre oförändrat rörelseresultat för kvartalet 5,5 miljoner kronor. Nettoomsättningen steg 31 procent till 78 miljoner kronor. Efterfrågan på engångsuppdrag har varit fortsatt hög och i takt med att smittspridningen av covid-19 har minskat har efterfrågan på löpande abonnemangstäd ökat, uppger bolaget.

För svenskt makroekonomiskt vidkommande väntas inflationssiffror för oktober klockan 09.30.

"Oktober är den sista månaden inför Riksbankens räntebesked den 25:e november och givet att inflationen är i linje med Riksbankens prognos väntas direktionen med stor sannolikhet signalera fortsatt expansiv penningpolitik", skriver Olle Holmgren, chefsstrateg för Sverige vid SEB.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?