1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA PÅ PLUS, SANDVIK I FOKUS EFTER RAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att gå mot en torsdagsöppning på plus i linje med ledande Europabörser. Rapportperioden har inletts mer på allvar med siffror från verkstadsbolaget Sandvik och nätbanken Avanza på morgonen.

Vid 8.30-tiden hade terminen för det tyska DAX-indexet gått upp 0,3 procent och Parisbörsen CAC40-termin var 0,2 procent högre. Enligt IG Markets förhandel indikerades en måttlig uppgång i den svenska öppningshandeln.

USA-börserna avslutade dock onsdagen klart nedåt efter en skakig handelsdag. S&P 500 sjönk 1 procent, motsvarande en nedgång om 0,9 procent sedan Stockholmsbörsens stängning.

Asienbörserna handlades i stället mestadels uppåt på torsdagen, bland annat med stöd av Kinas centralbank, som första gången på nästan två år sänkt både sin ettåriga referensränta LPR och den femåriga LPR-räntan under samma månad.

Sandviks justerade rörelseresultat på 5.106 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2021 var i linje med analytikerförväntningarna enligt Infronts sammanställning inför rapporten. Orderingången överträffade genomsnittsestimatet med 9 procent. Utdelningen föreslås till 4:75 kronor per aktie för 2021, väntat var 5:28 kronor.

Bolaget upplevde att den dagliga orderingången inom det relativt sett mer konjunkturkänsliga affärsområdet Sandvik Manufacturing and Machining Solutions utvecklades gynnsamt under hela det gångna kvartalet och förbättrades jämfört med tredje kvartalet. Den positiva trenden har fortsatt under de första veckorna i januari.

Vidare förväntar sig Sandvik att rådande utmaningar i makromiljön, såsom störningar i logistiken, inflationspress och covid-19, fortsätter in på det nya året.

Nätbanken Avanzas rörelseresultat blev 571 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Väntat var 543 miljoner kronor, enligt Infront. En utdelning om 9:20 kronor per aktie föreslås för 2021 (3:80) och här låg snittförväntningarna på 9:96 kronor.

Spelutvecklaren Stillfront köper sektorkollegan Six Waves för 201 miljoner dollar och ska ta in cirka 2 miljarder kronor via företrädesemission för att finansiera affären. Stillfront har också meddelat preliminära omsättnings- och resultatsiffror för fjärde kvartalet.

Även Truecaller har släppt preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Bolaget uppger att det har haft en stark utveckling under det fjärde kvartalet 2021 och att rörelseresultatet överstiger analytikernas förväntningar med cirka 50-60 procent i genomsnitt.

För Truecallers del har också meddelats att en av storägarna, Open Ocean, har sålt alla sina aktier, drygt 14,8 miljoner aktier, i bolaget genom ett accelererat bookbuilding-förfarande. Priset i försäljningen blev 72 kronor per aktie.

E-handelsbolaget Pierces släppte på onsdagskvällen också preliminära siffror för det gångna kvartalet. Pierce pekar på att de senaste kvartalen har varit utmanande och svårprognostiserade givet en volatil marknad och bedömer att osäkerheterna kommer att bestå de närmaste kvartalen.

På rekommendationsfronten har SEB Equities höjt sin rekommendation för Thule till köp från behåll och riktkursen ökats till 550 från 520 kronor.

Danske Bank Markets har inlett bevakning av Embracer med köprekommendation och riktkurs 145 kronor.

Handelsbanken Capital Markets har i en uppdatering skruvat upp rekommendationerna för flera fastighetsbolag; Catena, Castellum, Balder, Sagax, Platzer, Atrium Ljungberg och norska Entra.

Paradox har fått neddragen rekommendation till behåll från köp hos Jefferies International och riktkursen har sänkts till 175 från 254 kronor. Vidare har Jefferies inlett bevakning av Elekta med rådet underperform och riktkurs 90 kronor.

På torsdagens makroagenda finns bland annat definitivt KPI-utfall för december i euroområdet och protokoll från ECB-mötet den 16 december.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?