1515
RATOS: DE NYA MÅLEN ÄR INTE FÖR SNÄLLA - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ratos har dubblat ebita-resultatet organiskt på två år. Efter en period av att ha städat i portföljen går bolaget in i en ny förvärvsfas med nya finansiella mål.

"Vi jobbar hårt och vi har faktiskt väldigt kul på Ratos nu", säger investeringsbolagets vd Jonas Wiström till Nyhetsbyrån Direkt efter måndagens kvartalsrapport och besked om nya finansiella mål.

Men när Jonas Wiström bytte jobb från styrelseordförande till vd 2018 var det mindre kul på Ratos. På fem år hade vinsten per aktie minskat från 2:13 till 0:72 kronor. Under samma period gick aktiekursen i samma riktning och mellan 2013 och 2018 minskade börsvärdet med 40 procent.

På kapitalmarknadsdagen i november 2019 meddelade Jonas Wiström att Ratos skulle städa upp och lämna private equity-eran bakom sig. Färre men större bolag och fokus på stabilitet och lönsamhet var budskapet då.

"Jag minns det förta kvartalet 2018. Då hade vi 13 bolag och det var två som gick bättre. I dag har vi 11 bolag och 10 av dem går bättre. Vi har mer än fördubblat både ebita och ebit-marginalen på ett par år och vinsten per aktie är upp fyra gånger på grund av ebita och sänkta skulder", säger Jonas Wiström i dag.

Han påpekar att vinsttillväxten hittills varit organiskt driven, utan tillskott från förvärv, men att bolaget nu går in i en ny fas där förvärv återigen blir en del av tillväxtagendan. När bolaget stängde böckerna för 2020 uppgick ebita till 1,9 miljarder kronor. Enligt de nya finansiella målen ska ebita uppgå till 3 miljarder kronor år 2025.

Givet nuvarande ebita, ökningen hittills och med förvärv, är det inte en för snäll målsättning?

"Det är bra att du ställer den frågan för jag tror att det är många som tänker precis så, men som du vet har vi precis sålt Bisnode och det ingår i ebita i år, så den tillväxt (ebita) som vi måste ha nu ligger på 14 procent per år och det tycker vi är ett tufft men nåbart mål", säger Jonas Wiström.

Det är framförallt större bolag som är, eller kan bli, marknadsledande som är intressanta, och Ratos kommer inte att "bygga upp en grupp med hundratals bolag". Men hur ebita-ökningen ska fördelas mellan organiskt och förvärv är vd:n förtegen med.

"Vi har en gedigen plan men jag kommer inte att avslöja några detaljer nu kring vilken del som är organisk eller vilken del som är tilläggsförvärv och nya förvärv", säger Jonas Wiström och tillägger att det inte kommer att vara en rak linje, "jag har varit med om sådana här förvärvsresor tidigare", säger han.

Färre och större-strategin ligger fast, innebär det att ni kommer att fortsätta sälja av i takt med att det kommer in nya bolag?

"Vi har vad vi kallar en evig ägarhorisont, men det går inte att utesluta att det sker avyttringar för att bygga den här bolagsgruppen framåt. Men det mesta är gjort när det gäller det", säger Jonas Wiström till Direkt.

Investerarna på Stockholmsbörsen uppskattade måndagens besked och hade vid lunchtid handlat upp aktien 6 procent. Sedan coronabotten i mars har aktien stigit över 150 procent med dagens uppgång.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?