1515
Annons
VERKSTAD: BOLAGSBESÖK STÄRKER SYN OM FÖR HÖGA ESTIMAT - ÅAB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ålandsbanken har under veckan besökt de finländska verkstadsbolagen Kone, Metso Outotec, Valmet och Wärtsilä. Besöken förstärker bankens syn att vinstförväntningarna för 2022, och troligen även 2023, ligger för högt, i några fall med 15-25 procent.

Det framgår av ett morgonbrev.

Ålandsbanken konstaterar att leveranskedjorna är mycket ansträngda vilket främst förklara av fortsatta virusnedstängningar i Kina. Som lök på laxen är kostnadsinflationen mycket hög.

"Ökade kostnader för logistik och köp av komponenter på 'spotmarknaden' kommer att påverka marginalerna negativt i närtid. Vi upplever inte att något av de företag vi träffade ser en förbättring av situationen på kort sikt", skriver Ålandsbanken.

Marginalpressen väntas vara störst under det första halvåret för att sedan då prishöjningar får genomslag.

Ålandsbanken konstateras också att det allmänna efterfrågeläget är starkt, även om osäkerheten kring konjunkturutvecklingen ökat under de senaste veckorna.

Med undantag för Metso Outotec har de bolag som Ålandsbanken träffade en begränsad direktexponering mot Ryssland, enligt morgonbrevet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera