1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS FÖLJA OMVÄRLDEN NEDÅT I ÖPPNINGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på måndagsmorgonen ut att inleda veckans handel med lägre noteringar då nyhetsläget dominerades av dystra inslag.

Den nya omikronvarianten av coronaviruset har fortsatt att få stor uppmärksamhet och såväl dollar som yen har stärkts. Den brittiska hälsoministern Sajid Javid vill inte utesluta hårdare restriktioner för att bromsa smittspridningen, medan chefen för den amerikanska smittskyddsmyndigheten Anthony Fauci ännu inte räknar med att det kommer att krävas nya nedstängningar i USA.

Omkring klockan 8.30 indikerade handeln hos IG Markets en öppning drygt 2 procent ned för Stockholmsbörsen. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var samtidigt ned omkring 2,5 procent.

Även i fredags kväll var utvecklingen tydligt nedåtriktad på New York-börserna, som också rörde sig lägre i jämförelse med hur läget var vid stängningstid i Stockholm. S&P 500 stängde ned 1,0 procent.

Börserna i Asien har under morgonen pressats av såväl fortsatt oro relaterad till omikronvarianten av coronaviruset och av nervositet kring den kinesiska fastighetssektorn. Fastighetsutvecklaren Kaisa dök 14 procent.

Skistar har redovisat ett nettoresultat på -315 miljoner kronor för det första kvartalet, september-november, i bolagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period i fjol var nettoförlusten 251 miljoner kronor. Bokningsläget har försvagats något jämfört med i samband med bokslutet i början på oktober, men efterfrågan inför vintersäsongen beskrivs trots allt som "mycket stor".

Billerud Korsnäs har köpt Verso, en tillverkare av bestruket papper i Nordamerika, för cirka 825 miljoner dollar kontant. Köpeskillingen motsvarar en premie om 26 procent jämfört med en volymviktad genomsnittskurs för Versos aktie under de senaste 30 handelsdagarna.

Lundin Mining köper Josemaria för 1:60 kanadollar per aktie, eller totalt 625 miljoner kanadadollar, enligt ett bindande avtal. Priset innebär en premie på 31 procent jämfört med stängningskursen den 17 december och efter affären väntas Josemarias aktieägare äga cirka 5 procent av Lundin Mining.

Skanska har fått en order värd cirka 3,1 miljarder kronor för att förbättra en konst- och underhållningsanläggning i västra USA. Kontraktet inkluderas i orderingången för USA för det fjärde kvartalet 2021.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Astra Zenecas Tezepelumab för behandling av patienter över tolv år med svår astma.

Vidare inom läkemedelssektorn har Bioinvent presenterat positiva tidiga data från bolagets kliniska studie av anti-FcyRIIB-antikropp BI-1206 i kombination med anti-PD-1-läkemedlet pembrolizumab, för behandling av patienter med solida tumörer.

Säkerhetsbolaget Sensec har fått en order i Norge värd cirka 3,6 miljoner norska kronor. Ordern gäller utrustning och tillhörande tjänster för inpasseringssäkerhet, till en anläggning inom offentlig sektor.

Bland rekommendationerna Citi Investment Research har höjt riktkursen för Calliditas amerikanska depåbevis till 84 dollar från tidigare 51, medan rekommendationen köp upprepas. Den nya riktkursen motsvarar en aktiekurs på 384 kronor per aktie.

Barclays har höjt riktkursen för Sobi till 190 kronor från tidigare 160 kronor. Rekommendationen jämvikt upprepas. Även Jefferies har skruvat upp riktkursen för specialistläkemedelsbolaget. Den nya riktkursen är 210 kronor, från tidigare 195, medan köprekommendation upprepas.

Dagens Industri skriver i en analys under vinjetten "Veckans aktie" att Munters tid på börsen varit en mardröm sedan noteringen för drygt fyra år sedan, men att det nu är dags att köpa aktien som enligt tidningen handlas till kraftig rabatt mot relaterade bolag på börsen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera