1515
BÖRSEN: SKANSKA UPP EFTER FÖRSÄLJNING, OMXS30 +1,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har inlett veckan med en uppgång i likhet med omvärldsbörserna efter att Joe Biden utropats som segrare i det amerikanska presidentvalet. Skanska steg efter miljardförsäljning av andel i amerikanskt samriskbolag.

Vid klockan 10.00 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,4 procent till 1.845. Aktier för 3,8 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var riktningen densamma i Frankfurt och Paris.

Skanska steg 3,4 procent efter besked att byggbolaget säljer sin 50-procentiga ägarandel i Elizabeth River Crossings (ERC) i USA för motsvarande cirka 5,4 miljarder kronor. Det redovisade värdet för Skanskas andel i ERC uppgick per utgången av 2019 till 1,25 miljarder kronor. Transaktionen förväntas bokföras under det fjärde kvartalet 2020 när affären slutförs.

Bland storbolagen var det uppåt även för Kinnevik och Volvo som steg 3,6 och 2,2 procent. I motsatt ände fanns mer defensiva bolag så som Astra Zeneca och Essity som handlades omkring nollstrecket.

Inom hälsovårdssektorn har nyheterna duggat tätt under helgen och måndagen.

Calliditas Therapeutics uppnådde sitt primärmål från del A i fas 3-studien Nefigard med läkemedelskandidaten Nefecon vid behandling av njursjukdomen Iga-nefropati. Bolaget kommer nu att ansöka om ett accelererat godkännande hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA under det första kvartalet 2021, samt om ett villkorat godkännande hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Aktien rusade dryga 45 procent.

I USA röstade FDA:s expertpanel under fredagskvällen emot det amerikanska läkemedelsbolaget Biogens läkemedelskandidat aducanumab vid behandling av Alzheimers sjukdom. FDA-beskedet sänkte svenska bolag inriktade på Alzheimers sjukdom. Bioractic, Alzinova och Alzecure föll omkring 20 procent efter beskedet.

Forskningsbolaget Synact Pharma har fått rådet av den oberoende DSMB-panelen (Data Safety Monitoring Board) att gå vidare med sin fas 2-studie kring läkemedelskandidaten AP1189 vid behandling av ledgångsreumatism i en andra del av studien. Aktien steg 11,2 procent på Spotlight Stock Market.

Idogen, ett forskningsbolag inom cellterapi, ser framför sig ett ökat fokus på området för cellterapi de kommande åren och påvisade det stora intresset för området från flera håll i branschen. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömer att de vid 2025 årligen kommer att godkänna 10-20 cell- och genterapier. Aktien steg närmare 3 procent.

Verkstadskoncernen Amnode, vars aktie handlas på Spotlight Stock Market, uppgav på fredagskvällen att det i dagsläget är osäkert om bolaget har medel att finansiera sin verksamhet de kommande tre månaderna. Aktien föll med dryga 25 procent.

I spelsektorn var det överlag muntra tongångar där Kindred och Kambi som rapporterade på fredagen var upp 6,4 respektive 5,1 procent. Båda bolagen har fått höjda riktkurser av flera analyshus. Även Evolution Gaming var upp över 3 procent. Dagens industri menar att livekasinoleveratören är fortsatt välpositionerad för tillväxt och har satt köp under vinjetten veckans aktie.

Börsveckan lämnar i senaste numret köpråd för Bilia vars aktie nu benämns som billig. För Medcap och Addlife blir råden att avvakta. Bland nämnda bolag var Bilia upp 5 procent, Medcap var ner 1,4 procent medan Addlife backade 2 procent.

Rapportfloden rinner något långsammare på måndagen. Bland de rapporterande bolagen fanns Wästbygg. Bolaget som gjorde debut i oktober redovisade intäkter enligt segmentsrapporteringen om 773 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (865) och ett rörelseresultat om 67 miljoner kronor (34), steg cirka 1 procent.

Även Izafe lämnade vände förra årets förlust till vinst och aktien steg 3,8 procent.

Efter klockan 22 väntas rapporter från Africa Oil och Lundin Gold.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndagen den 9 november


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?