1515
BÖRS: REKORDHÖG ANDEL I S&P 500 ÖVERTRÄFFAT ESTIMAT I 1 KV - DJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En rekordhög andel bolag i det breda amerikanska börsindexet S&P 500 har överträffat analytikerförväntningarna hittills i rapportsäsongen för det första kvartalet 2021, konstaterar Dow Jones.

I fredags hade 87 procent av bolagen som hittills öppnat böckerna för det första kvartalet visat starkare siffror än vad analytiker förväntat sig, enligt data från Refinitiv. Det är klart över det historiska snittet på 65 procent och på väg mot den högsta noteringen sedan Refinitiv började mäta datapunkten år 1994.

Dessutom är inte rekordet bara i fråga om att estimat överträffas – de överträffas nämligen i regel också med råge och klart mer än vanligt.

Sedan 1994 har bolagen slagit förväntningarna med i snitt 3,6 procent, enligt Refinitivs data. Men denna rapportsäsong har vinsterna legat 22,8 procent över förväntningarna, skriver Dow Jones.

Investerare tycks dock trots de starka vinsterna anse att goda nyheter redan är inprisade. Många ägare har sett aktiekursen falla trots enorma vinstförbättringar. Bland annat avslöjade Apple den starkaste kvartalsvinsten någonsin tack vare försäljningen av nya Iphone, Mac-datorer och Ipad. Trots det var aktien ned 0,1 procent på rapportdagen. Även Microsoft misslyckades med att övertyga. Trots starka resultat på så väl hård- som mjukvarusidan sjönk aktien med 2,8 procent efter rapporten i onsdags.

"Nu börjar det bli dags att fråga sig när vi når toppen av tillväxt. Jag tror det är lite där vi är i det samlade medvetandet", sade BMO Wealth Managements chefsstrateg Michael Stritch till nyhetsbyrån.

Vinster har tappat energi som bränsle för uppvärdering av aktiekurser de senaste åren. I stället är det centralbanken Federal Reserves stödköp som satt fart på värderingarna och multipelexpansionen.

Därför är det inte helt givet att en lägre tillväxt kommer sätta stopp för börsuppvärderingar de kommande kvartalen, menar Michael Stritch. Men det är dags att börja ta ner förhoppningarna inför andra halvan av året, särskilt med tanke på att börsvärderingarna världen över är på rekordnivåer.

"Jag vet inte om folk kommer vara villiga att betala så värst mycket mer än de redan gör för vinsterna", sade Michael Stritch.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?