1515
BÖRSEN: ÖPPNING PÅ PLUS I KORTEN, BUDPLIKTSBUD PÅ EWORK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att starta den nya veckan uppåt efter en stängning på plus New York i fredags och även uppångar i Asien på måndagen. I USA nådde både S&P 500 och Nasdaqs kompositindex nya rekordnivåer under fredagens avslutande handel.

IG Markets förhandel pekade vid 8.30-tiden mot en öppning runt plus 0,6 procent för Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. Terminerna för DAX-index i Frankfurt och CAC 40 i Paris låg runt 0,8 procent upp.

De ledande börserna i New York avslutade handeln uppåt i fredags. Dow Jones storbolagsindex ökade 0,7 procent, det bredare S&P 500 steg 0,3 procent och teknikorienterade Nasdaqs kompositindex med 0,4 procent.

Financial Times rapporterar om att president Donald Trump överväger ett snabbspår för att få ett coronavaccin klart före valet i november, där ett av Astra Zenecas vaccin är ett förslag. Samtidigt har det amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt användning av blodplasma vid vissa behandlingar av covid-19, efter tidigare positiva resultat.

På Asienbörserna har handelsveckan inletts med positiv handel med uppgångar i hela regionen. Oljepriserna låg runt oförändrade nivåer vid 8.30-tiden.

På svensk front lägger Investment Arawak, som kontrolleras gemensamt av Salénia Aktiebolag och Ingo Invest, ett kontant budpliktsbud på konsultmäklaren Ework om 70:26 kronor per aktie. Priset motsvarar en premie på cirka 2,1 procent jämfört med stängningskursen för Eworks aktier i fredags och 10,2 procent jämfört med volymvägd genomsnittlig betalkurs för Eworks aktier under de senaste tre månaderna.

De båda Volvobolagen vittnar om bra tryck i produktionen, enligt Göteborgsposten.

"Vi har nu en hög produktionstakt och högt tryck på linorna, som kommer efter en semesterstängning och en total nedstängning innan dess. Vi hade beställning sedan tidigare att effektuera och det har trillat in nya order under semestern - så det handlar också om att ta igen order", säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo, till tidningen.

Oljebolaget Maha Energy uppnådde en produktion på "rekordnivåer", enligt delårsrapporten, men omsättningen var nästan halverad för det andra kvartalet. Under andra kvartalets gång var påverkan från covid-19 mycket stor. Mot slutet av kvartalet stabiliserades oljepriserna och bolagets verksamhet sparkades åter i gång på näst intill normala nivåer.

NGM-noterade betalteknikbolaget Paynova genomför en riktad emission om totalt drygt 1 miljon aktier. Teckningskursen i emissionen uppgår till 15 kronor.
Rekommendationer

* Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för Elekta till behåll från köp. Riktkursen dras ned till 105 från 115 kronor.

* Handelsbanken Capital Markets drar ned rekommendationen för Latour till sälj från behåll. Riktkursen minskas till 152 från 155 kronor.

* Dagens Industri rekommenderar köp av aktien i verkstadsbolaget Alimak.

* Börsveckan ger köpråd för Embracer, Installco, Ferronordic och norska Carasent.

* Affärsvärlden rekommenderar köp av aktien i byggbolaget Peab och sälj på Indutrade.


Flera analytiker har höjt riktkursen för Boozt efter e-handelsbolagets rapport för det andra kvartalet som lades fram i fredags. Aktien steg 4,7 procent i fredags.

De konsekvenser som coronaviruset har fört med sig har satt negativ prägel på bland andra vårdbolagen Ambea, Attendo och Humana, men en ljusning är nu inom räckhåll för aktierna där ett bättre resultat samt höjda riktkurser indikerar att botten är nådd och att värderingen nu är attraktiv, skriver DI i en analys.


Guideline Geo börjar handlas på First North på måndagen efter flytt från NGM och Raybased har sin första dag på NGM Nordic SME efter byte från Spotlight.


Makroagenda

* SCB: försäljningsindikatorn juli kl 10.00

* AF: veckostatistik kl 12.00Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?