1515
INGVES:FÅR FÖRSÖKA LÄRA OM OM ÄNDRADE DRIVKRAFTER FÖR INFLATION

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationens drivkrafter har förändrats och det innebär att man får "lära om, grunna och grubbla vidare".

Det sade riksbankschefen Stefan Ingves till journalister på tisdagen.

Göran Hjelm, kanslichef på Finanspolitiska rådet, påpekade i en utfrågning i finansutskottet att Riksbankens förståelse för inflationens drivkrafter har försämrats, och han fick åtminstone delvis medhåll av vice riksbankschefen Martin Flodén som konstaterade att förståelsen var bättre för 20 år sedan.

Stefan Ingves konstaterade att för 20 år sedan pågick fortfarande "the great moderation" och då var det såväl teoretiker som praktikers uppfattning att allt skulle vara väldigt välorganiserat och i någon mening systematiskt in i framtiden.

"Sedan kom den stora finanskrisen, och efter det har ingenting blivit riktigt som vi föreställt oss. Det gäller inte bara den svenska centralbanken utan väldigt många andra också", sade riksbankschefen.

Han konstaterade också att detta lett till en förändrad sammansättning av penningpolitiken, till exempel att balansräkningen används i betydligt större utsträckning, något som för 20 år sedan "inte ens fanns på radarn".

"Sådan är världen, världen ändrar sig hela tiden och då får man försöka förstå världen så gott det går. Man får lära om och grunna och grubbla vidare. Det är det vi lever med i dagsläget, och det har vi säkert framför oss också", sade Stefan Ingves.

Han påpekade att det rådde "ganska goda tider" innan pandemin.

"Pandemin fanns inte på radarn, sedan dyker den upp och så blir allting väldigt annorlunda. Och sedan, med oss, som en del i detta, får vi med oss en finanspolitisk expansion som ingen hade föreställt sig om vi går fyra-fem år tillbaka i tiden. Då ställer man sig naturligtvis frågan: varthän, och vad händer härnäst", sade riksbankschefen.

För Riksbankens del innebär det att den får jobba på och försöka förstå sambanden så gott som det är möjligt, "men inga samband är stabila, åtminstone inte på kort sikt, så det är naturligtvis en utmaning".Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?