1515
TESLA: BAKSLAG I KINAS SOCIALA MEDIER ÖVER KLAGOMÅLSBEMÖTANDE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla har hamnat i blåsväder i Kina över bemötandet av klagomål, och bolaget har nu gjort en pudel sedan en bilägares kommunikation med bolaget blivit viralt på landets sociala medier.

Myndigheter, statlig media och missnöjda kunder hakade på tåget mot Tesla efter att en protesterande kund på måndagen gjort sin röst hörd från taket av en av bolagets utställningsexemplar vid den pågående bilmässan i Shanghai.

Teslaägaren besteg en av bolagets bilar inne på mässan och protesterade mot hur hennes klagomål gällande påstått icke-fungerande bromsar hanterats av bolaget. Klipp från händelsen spreds viralt på sociala medier på ett sätt som inte är ovanligt kring västerländska bolag – något som H&M nyligen fått erfara.

Tesla beklagade på tisdagen dröjsmål med svar på kundpåstötningar och lovade att se över servicen i Kina. I lokala medier florerade dock samtidigt uttalanden från Grace Tao, en av Teslas högsta chefer i Kina, där det gjordes gällande att bolaget misstänker att händelsen är en orkestrerad kupp. Ursäkten föll således inte Kinas myndigheter och regeringskopplade medier i smaken.

Sent på onsdagen gick så Kinas marknadsmyndighet ut med en ny förmaning mot Tesla, där bolaget uppmanas försäkra produktkvaliteten i landet samtidigt som regeringstrogna nyhetsbyrån Xinhua kallade Teslas ursäkt för "icke-uppriktig".

"Den arroganta och överlägsna stil som bolaget visar upp är motbjudande och oacceptabel. Det kan leda till allvarliga konsekvenser för ryktet i den kinesiska marknadens konsumentkrets", skrev Global Times.

Kina står för 30 procent av Teslas totala försäljning, och bolaget slog ifjol upp portarna till en första utländsk fabrik. Uppdämd efterfrågan i landet är en faktor som positiva Tesla-analytiker ofta pekar mot, vilket lett till uppmärksamhet kring hur biltillverkaren tas emot i landet.

Till bilden av Teslas expansion i Kina, där dessutom flera av de främsta uppstarts-utmanarna i elbilsbranschen finns i form av Nio, Xpeng och Byd, hör också den storpolitiska situationen mellan landet och USA.

Tidigare i våras anklagades Tesla för att möjliggöra spionage för amerikanska regeringen, motsvarande de anklagelser som amerikanska regeringen riktat mot det kinesiska telekombolaget Huawei. Teslas bilar får numer inte köras i närheten av vissa militära anläggningar eller av personal vid säkerhetsklassade myndigheter.

"Kina kommer fortsätta öppna marknaderna för utländska företag, men det betyder inte att utländska bolag kommer erbjudas privilegier", skrev Kinas kommunistiska partis tidning Global Times i en ledartext tidigare i veckan där Teslas agerande kallades för "en blunder".Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?