1515
RÄNTOR/VALUTOR: STARKARE KRONA EFTER RIKSBANKS-BESKED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor drog likt europeiska räntor nedåt på torsdagen. Kronan stärktes mellan onsdags- och torsdagseftermiddagen sedan Riksbankens givit besked om att reporäntan hålls på noll medan räntebanan pekade mot en första höjning sent under 2024.

"Räntebeskedet var inget som fick någon att trilla av stolen, men de indikerar ändå att de kan börja höja tidigare än vi trodde och signalerar att de ska börja banta balansräkningen 2023. På marginalen är det lite mer hökaktigt, men det är fortfarande ett stort gap mellan de höjningar som marknaden prissätter och vad Riksbanken signalerar", sade Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén till Nyhetsbyrån Direkt.

Svensk tioårsränta var ned 1 punkt till 0,27 procent under torsdagens handel medan tvåårsräntan drog ned 4 punkter till -0,26 procent. Tysk tioåring var samtidigt ned 3 punkter till -0,24 procent medan tvååringen var oförändrad på -0,74 procent.

Riksbanken meddelade som väntat att reporäntan lämnas oförändrad på 0,00 procent. Prognosen är fortsatt att innehavet av räntepapper kommer att vara ungefär oförändrat under 2022, varefter det gradvis minskar och att reporäntan sedan höjs under senare delen av 2024.

"Med en sådan penningpolitik väntas inflationen vara vid målet på sikt", framhöll Riksbanken.

Capital Economics angav i en kommentar att "Riksbanken för in en nypa av hökaktighet".

"Huvudförändringen som går att notera är reporänteprognosen och, vad som kunde väntas, införandet av en räntehöjning i det fjärde kvartalet 2024", skrev analyshuset.

Nordea var inne på liknande bana. Även om beskeden från Riksbanken i stort sett var som väntat var prognosen kring reporäntan enligt Nordea kanske en aning hökaktig.

"Vi tror att Riksbanken kommer att agera på den höga inflationen och den starka ekonomin, men inte in närtid och inte med reporäntan. I stället tror vi att Riksbanken kommer att minska balansräkningen under senare delen av 2022, vilket kommer att annonseras i kommande rapporter, medan vi tror att räntan lämnas oförändrad under 2022 och 2023", skrev Nordea.

Kronan stärktes cirka 4 öre mellan onsdags- och torsdagseftermiddagen till 10:17 mot euro och 9:07 mot dollar.

Riksbankens finansmarknadsstatistik, som publiceras av SCB, visade på en ökad utlåningstakt till hushållen upp till 6,6 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år. I september ökade utlåningen med 6,5 procent. Även tillväxten i företagslånen steg till 3,4 från 2,4 procent mellan månaderna.

De svenska producentpriserna steg 16,8 procent i årstakt i oktober efter 17,2 procent i september. Under månaden steg priserna på importmarknaden med 2,6 procent medan priserna på hemmamarknaden var oförändrade. Importprisökningen om 17,5 procent var den högsta årstakten på 28 år, angav SCB.

Tysk BNP växte som väntat med 2,5 procent i det tredje kvartalet mot samma kvartal i fjol. GfK:s enkät över de tyska konsumenternas förtroende visat däremot på en försämring till -1,6 inför december, jämfört med +0,9 föregående månad.

BNP stöddes i det tredje kvartalet av en stark hushållskonsumtion men denna utveckling nu bromsar in skarpt i spåren av den förvärrade virussituationen i landet.

"Fallet i GfK-konsumentförtroende pekar på att vi bara är i början av vad som blir en ihållande försämring av konsumentsentimentet fram till jul då viruset återkommer", framhöll EMU-chefekonomen Claus Vistesen på Panthenon Economics till Dow Jones.

Euro höll sig runt 1:1210 mot dollar.

Protokollet från ECB-mötet i slutet av oktober visade att ECB-rådet såg skäl att vara tålmodiga under en tid av förhöjd osäkerhet. Vid mötet lämnades depositräntan och storleken på QE-programmet PEPP oförändrade, men köptakten antogs vara lägre än under andra och tredje kvartalet.

Då marknaden prisat in en tidigare höjning än vad den framåtblickande guidningen ger vid handen, restes under mötet frågan om marknaden missförstått villkoren för en höjning.

Liksom tysk tioårsränta drog exempelvis fransk, italiensk och irländsk motsvarighet ned några punkter på torsdagen, efter ett par dagar med stigande euroräntenivåer, medan marknaden fokuserade på budskapen från ECB.

Inför Thanksgiving-ledigheten drog amerikansk tioårsränta på onsdagskvällen ned 4 punkter till 1,64 procent. Fed publicerade under kvällen protokollet från mötet i början av november. Protokollet visade att flera av ledamöterna uttryckte en oro kring den ihållande inflationsnivån. Vidare debatterades när Fed kan tänkas börja höja räntorna för att kyla ned den amerikanska ekonomin.

Enligt handlare överskuggades Fed-protokollet dock i viss mån av uttalanden från Fed-chefen i San Fransisco, Mary Daly, tidigare på onsdagen. Hon sade att hon ser skälen för att snabba på nedtrappningen av tillgångsköpen (taper) men i dag är det för tidigt att kräva det. Det krävs enligt henne ytterligare information före ett beslut, men om utvecklingen fortsätter som nu skulle hon var för en snabbare tapering.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?