Annons
NIBE: BRANSCHENS TOTALA FÖRSÄLJNING AV VÄRMEPUMPAR +12% 4 KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Värmepumpsförsäljningen i Sverige steg under det fjärde kvartalet 2022 med 12 procent mätt i antal jämfört med samma period året innan.

Det uppger Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i ett pressmeddelande kring den kvartalsvisa försäljningsutvecklingen i branschen där börsnoterade Nibe är en av aktörerna.

Under tredje kvartalet var takten -1 procent, enligt tidigare presenterade siffror.

Under helåret 2022 steg försäljningen med 3 procent, noteras det i pressmeddelandet.

"Störst försäljningsökning under helåret kunde noteras för bergvärmepumpar tätt följt av luft/vattenvärmepumpar. Den stora drivkraften kan antas vara de höga energipriserna och den energiomställning som just nu präglar inte bara Sverige utan hela EU", skriver branschorganisationen.

Det var ett hektiskt år för den svenska kyl- och värmepumpsbranschen med en enorm efterfrågan på värmepumpar, såväl för tillverkare och leverantörer som för installatörer, enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

"Därtill har branschen fått hantera längre leveranstider i samtliga led till följd av både den höga efterfrågan och bristen på komponenter", konstateras det.

"Trots utmaningarna är sista kvartalet starkt, med en uppgång av bergvärme på 30 procent och luft/vatten upp 12 procent. Minskningen av försäljningen för frånluftsvärmepumpar (-10 procent, reds anm.) hör högst troligen samman med det minskade bostadsbyggandet", skriver branschaktören om komponenterna i den sammantaget 12-procentiga försäljningsökningen i fjärde kvartalet.

Nibes delårsrapport för det fjärde kvartalet väntas i mitten av februari.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera