1515
EU: REVISIONSRÄTT SÅGAR "URÅLDRIGT" FÖRSVAR MOT TECH-MONOPOLEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s försök att reglera de företrädelsevis amerikanska techbolagen i fråga om rådande maktdominans på internet har gått för trögt, fastslår Europeiska revisionsrätten i en rapport som publicerades på torsdagen.

Myndigheterna behöver komma bort från en uråldrig föreställningsvärld inom vilken EU-kommissionens konkurrensansvariga försökt komma åt de företrädelsevis amerikanska techbolagens monopolistiska beteenden, skriver revisionsrätten. De arbetsmetoder som använts har måhända fungerat historiskt, men utvecklingen har distanserat den verklighet EU-kommissionens arbetssätt är anpassat för, menar rapportförfattarna.

Danskan Margrethe Vestager, som utgjort spjutspetsen i EU-kommissionens arbete med att jämna ut spelplanen i EU, har agerat för långsamt men framför allt saknat muskler att förhindra bolag som Google, Amazon, Facebook och Apple att krossa rivaler, menar revisionsrätten.

"Kommissionen har för närvarande inga verktyg inom räckhåll för att agera innan ett konkurrensproblem faktiskt blivit verklighet", skriver de.

Antikonkurrensmålen är alldeles för långsamma, menar revisorerna, som tjänar som EU:s externa genomlysningsapparat och som tittat tillbaka på de senaste tio årens försök att få de amerikanska "big tech"-bolagen att sluta upp med konkurrenseliminering.

Faktum är att den reglering som ska komma på plats är ämnad att stävja konkurrenshot, men kan nu först börja verka långt efter att konkurrensen falnat och monopolfaktum är fastslaget i marknaden, enligt rapporten.

Som exempel ser revisionsrätten tillbaka på den första antikonkurrensdomen i fältet, som ledde till att Google tilldömdes böter på 2,4 miljarder euro för missbruk inom prisjämförelser. Fallet omtvistas fortfarande i EU-domstolen efter överklagande - tio år efter att utredningen drog igång. Det är en tidsutdräkt där ofantligt mycket hunnit hända i techmiljön.

"Bolagen har växt fram så snabbt att konkurrenskampen i praktiken har stått om en marknad i stället för i en marknad, vilket medfört att vinnaren tar allt", skriver revisionsrätten och exemplifierar med Facebooks uppköp inom sociala medier och Googles inom nätsök.

EU:s revisionsrätt föreslår nu att ramverk för hur konkurrensmål ska hanteras i framtiden ritas om i en skyndsam anpassning till moderna förhållanden.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?