BÖRSEN: MOT POSITIV ÖPPNING I KARANTÄNSLÄTTNADENS TECKEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en positiv öppning på den avslutande sessionen i vecka 19, som inledde svagt men därefter återhämtat stora delar av sättningen. Det faktum att karantänssituationen är på väg att lätta i stora delar av västvärlden tycks ha lyft investerarhumöret.

Trenden från amerikansk stängning höll i sig över nattens asiatiska handel, som visade idel gröna siffror med en halvtimme kvar till Stockholmsbörsens öppning efter att Kinas vice handelsminister hävdade att det skett en rejäl ökning i försäljning av bilar och vitvaror i landet under 1 maj-helgen.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 gick mot en öppning kring 1 procent upp, enligt IG Markets förhandelsoption, samtidigt som bilden också var entydigt positiv ute i börshusen i övriga Europa och även de amerikanska terminerna indikerade ökningar över procenten.

Rapportfloden var betydligt tunnare än tidigare i veckan. Installationsbolaget Bravida rapporterade överlag något bättre än väntat. Rörelseresultatet stärktes till 271 miljoner kronor (266) och omsättningen var upp med 5 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Coronautbrottet har haft en begränsad effekt på Bravida-koncernen som helhet. Vissa avdelningar har dock påverkats och framöver kommer marginal att prioriteras före volymtillväxt, enligt vd Mattias Johansson.

Ädelmetallsgruvbolaget Lundin Gold redovisade en resultatminskning till -9,3 miljoner dollar efter skatt (-7,7). Verksamhet i Ecuadorgruvan i Fruta del Norte stoppades i slutet av mars på grund av covid-19-utbrottet.

Ädelstensgruvbolaget Lucara Diamond vände till förlust på sista raden med -3,2 miljoner dollar, att jämföra med fjolårets jämförbara vinst på 7,4 miljoner dollar. Även omsättningen var klart mindre. Försäljningspriser på rådiamandet har dock minskat rejält sedan dess, vilket är den främsta orsaken bakom minskningen.

Africa Oil redovisade förlust efter skatt på 138 miljoner (-0,5).

Flera fastighetsbolag fanns också bland de rapporterande, bland annat Balder, som lyfte förvaltningsresultatet till 965 miljoner kronor (901).

I sektorn kommunicerade också Amasten vinstlyft till 42 miljoner kronor (39) på sista raden i delåret, och fastighets- och fondrådgivaren Catella rapporterade helt i linje med preliminära siffror kommunicerade i april.

Actic redovisade stärkt resultat men fallande omsättning. Gymkedjan spår att pandemin minskar omsättningen med 35 procent i andra kvartalet.

Medicininvestmentbolaget Medcap tappade stora delar av vinsten, ebitda landade på 31,4 miljoner kronor (41) i första kvartalet, framgick av delårsrapporten. Minskningen hänvisas i huvudsak till inbromsning på den norska hjälpmedelsmarknaden.

På valutamarknaden handlas kronan sju öre billigare mot dollarn till 9:78 och stabilt mot euron till 10:61.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?