HUSQVARNA: BRA, MEN VAD HÄNDER UNDER ANDRA HALVÅRET? - ANALYSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Måndagens besked från Husqvarna att försäljningsminskningen i spåren av corona ser ut att bli mindre än tidigare befarat, uppskattas av analytikerna. Nordea, Kepler Cheuvreux och Danske Bank är överlag positiva. Pareto varnar dock för att efterfrågan kan mattas under det tredje kvartalet.

"Vi tror att order om att stanna hemma har dragit trädgårds- och hemprojekt framåt och att den boostade spenderingen på trädgårdsprodukter kommer att normaliseras när alternativa aktiviteter blir allt mer tillgängliga", skriver Pareto i en analys på tisdagen.

Husqvarnas besked på måndagen om att försäljningsminskningen väntas bli omkring 10 procent för hela det andra kvartalet om trenden fortsätter, var avsevärt bättre än den samlade analytikerkårens bedömning som enligt Infronts uppdaterade analytikerenkät efter rapporten för det första kvartalet var en minskning på närmare 22 procent för det andra kvartalet.

Men aktien har nu återhämtat mer än hela nedgången från coronaraset i slutet av februari, och Pareto menar att uppsidan från nuvarande kursnivåer är begränsade.

Även analytikerkollegorna på Nordea påpekar att uppsidan i aktien på kort sikt är begränsad, men anser att nuvarande värderingsmultiplar trots det fortsatt är attraktiva. Enligt banken kom gårdagens besked inte som någon överraskning givet liknande signaler från återförsäljare. Däremot var den nya prognosen från bolaget bättre än även Nordeas förväntningar.

Kepler Cheuvreux påpekar i en analysuppdatering att trädgårdsprodukterna som i mångt och mycket ligger bakom det förbättrade läget generellt har bra marginaler, vilket kan innebära att rörelseresultatet i det andra kvartalet kan bli 40-50 procent bättre jämfört med estimaten innan måndagens besked.

Vad som händer 2021 beror, enligt analyshuset, på hur lagernivåerna ser ut när säsongen stänger.

"Med tanke på den nuvarande anständiga efterfrågan och den långsamma takten i Husqvarnas produktion, kan detaljhandelns lager avsluta säsongen på en låg nivå, vilket innebär ett bra första kvartal 2021 när det gäller införsäljning", skriver Kepler Cheuvreux.

Även Danske Bank har justerat upp sina estimat för såväl försäljning som rörelseresultat som en följd av den förbättrade försäljningsprognosen av det marginalstärkande segmentet. Även estimaten för 2021 har justerats upp som en följd av den tidigare än väntade återhämtningen under 2020.

Kepler Cheuvreux behåller såväl köprekommendation som riktkurs 77 kronor. Medan de tre övriga analyshusen, som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på tisdagen, justerar sina analyser enligt följande:


* Pareto sänker rekommendationen till behåll (köp) med bibehållen riktkurs 81 kronor.


* Nordea behåller sin köprekommendation och justerar upp riktkursen till 83 kronor (70).


* Danske Bank behåller sin köprekommendation men höjer riktkursen till 87 kronor (70)


Husqvarnas aktie var vid 10.20 tiden ner 1,4 procent till 74:80 kronor efter en uppgång på 2 procent på måndagen efter den uppdaterade prognosen för det andra kvartalet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?