BÖRSEN: AUTOLIV TAPPAR, NENT OCH ELEKTA STIGER, OMXS30 -1,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagens handel på minussidan, i linje med andra Europamarknader, efter fyra uppgångsdagar i rad.

Vid 9.30-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 backat 1,1 procent till nivån 1.639. Aktier för 3,5 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Motsvarande index i Paris och Frankfurt var ned i samma härad.

I USA vände börserna markant nedåt under torsdagens sista handelstimme sedan president Donald Trump meddelat att han kommer att hålla en presskonferens på fredag angående Kina.

Inom storbolagsindexet gick Astra Zeneca mot strömmen med ett kursplus på 1 procent, följt av SCA och Getinge samt Kinnevik, medan övriga aktier i indexet noterades nedåt.

Autoliv tappade på Stockholmsbörsen efter att bilsäkerhetsföretaget vittnat om en utmanande start på det andra kvartalet 2020. De största marknaderna Amerika och Europa stod praktiskt taget stilla i april. Autolivs depåbevis var ned 4,8 procent i inledningen. Bilsäkerhetsföretaget Veoneer, som för ett par år sedan knoppades av från Autoliv, sjönk 4 procent.

Elekta handlades i stället upp 2 procent efter morgonens rapport, som visade siffror över förväntan. Utfallet för orderingången under strålterapisystemleverantörens fjärde kvartal för perioden februari till maj var förmodligen den huvudsakliga överraskningen i bokslutet, skriver Pareto Securites i en kommentar.

Även Nent tillhörde kursvinnarna i fredagens inledning och klättrade 7 procent. Aktien fick en skjuts uppåt på uppgifterna om att den engelska fotbollsligan Premier League kommer att återupptas den 17 juni. Nent har de nordiska sändningsrättigheterna för Premier League.

Även bettingbolagen väntas gynnas av att flera europeiska fotbollsligor, som den engelska och den svenska, fått grönt ljus att dra igång igen. Kindred var upp 1,3 procent och Kambi med 6 procent, medan Betsson låg på minus.

Bilservicebolaget Mekonomen backade 1,3 procent efter morgonens kvartalsrapport med sämre resultat än vad analytikerna hade prognostiserat enligt Infront.

Oscar Properties sjönk 5 procent efter en delårsrapoport med bara en bostad såld under första kvartalet.

Balder meddelade på torsdagskvällen att finanschef Marcus Hansson och ekonomidirektör Magnus Björndahl har begärts häktade misstänkta för grovt insiderbrott. Det misstänkta brottet avser dock inte transaktioner i Balderaktien. Misstankar handlar i stället om Collector, där Marcus Hansson är styrelseledamot, och nichbankens vinstvarning i början av året, skriver Dagens industri med hänvisning till källor. Balder backade 3,9 procent och Collector var ned 4 procent.

Kopy Goldfields gör ett omvänt förvärv av den ryska guldproducenten Amur Gold. Den implicita teckningskursen på 1:46 kronor per aktie ger en premie om 54 procent jämfört med tre månaders volymviktad genomsnittskurs för Kopy Goldfields aktie mot torsdagens stängningskurs. I fredagens handelsstart steg Kopy Goldfields 24 procent till 1:16 kronor.

Cellavisions vd Zlatko Rihter lämnar bolaget för att bli vd för Investorägda Mölnlycke Health Care. Kursreaktionen blev en nedgång på 2,6 procent för blodanalysföretaget.

Lundbergs lägger fram sin kvartalsrapport vid lunchtid. Fredagen är också en mycket statistiktung dag. På svensk front steg BNP med 0,1 procent under första kvartalet, jämfört med föregående kvartal.


Graf: Indexet OMXS30 fredagen den 29 maj

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?