BÖRSEN: NOKIA FALLER PÅ DYSTRA UTSIKTER, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har inlett torsdagen med att hämta andan efter de senaste dagarnas turbulens. Rapporterande Nokia satt på svartepetter när telekombolaget sänkte utsikter för helåret.

Vid klockan 10.20 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 1.725. Aktier för 4,2 miljarder hade då bytt ägare. Även på de övriga europeiska börsgolven var stämningen bättre än föregående dagar.

Bland bolagen på OMXS30 har inga kvartalsrapporter lämnats på torsdagen. SCA, som kommer med rapport på fredagen, och defensiva Astra Zeneca och Geting lyfte index med uppgångar mellan 1,1 och 2,1 procent. Som motvikt var Swedish Match ner 1,2 procent. Essity handlades exklusive utdelning om 6:25 kronor och var ner 6:20 kronor. Autoliv backade 1,6 procent.

Lastbilstillverkaren Traton, där Scania och MAN ingår, räknar med en väsentlig minskning av koncernens nettoomsättning 2020 jämfört med 2019 som en följd av risken för ytterligare stora pandemirelaterade restriktioner och aktien var ner en dryg procent. Volvo påverkades dock inte om utsikterna från sektorkollegan och aktien var upp 1 procent.

Nokia rasade 17 procent efter en rapport som var strax under analytikernas förväntansbild. Bolaget gav dock en dyster syn på framtiden och marginalprognosen sänktes. Dessutom gav vd Pekka Lundmark uttryck för att 2021 väntas bli utmanande och att mer förändringar behövs. Den svenska sektorkollegan Ericsson gick i motsatt riktning och steg 0,9 procent.

BHG, tidigare Bygghemma, redovisar ett ökat rörelseresultat på 183 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (72,2). Corona fortsätter att gynna e-handlaren och enligt vd Adam Schatz är etappmålet om en omsättning på 10 miljarder kronor nu inom räckhåll. Aktien belönades med en uppgång på 4,3 procent.

Lundin Mining redovisade ett nettoresultat på 122 miljoner dollar, vilket var över de 92,1 miljoner dollar som analytikerna i Infronts sammanställning räknat med. Inga nya prognoser för den totala kopparproduktionen 2020 lämnades men för Chapada återinfördes produktionsprognosen som sänktes till mellan 45.000 till 50.000 ton, från den tidigare prognosen på 51.000-56.000 ton. Aktien var upp 0,8 procent.

Ögonsensorföretaget Tobii föll 11 procent efter en rapport med ett rörelseresultat på -27 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-32). Bolaget är dock optimistiskt för möjligheten att uppnå lönsamhet när pandemins effekter väl avtar.


Med anledning av återinförda coronarestriktioner i Tyskland som meddelades på onsdagen stänger friskvårdsbolaget Actic temporärt samtliga gym i landet. Det väntas leda till förlorade intäkter om 8 miljoner kronor per månad samt en negativ ebitda-effekt om 5 miljoner kronor per månad. Aktien föll inledningsvis över 10 procent men var vid 10.20 ner mer måttliga 2,8 procent.

Bilia som i enlighet med det förhandsbesked som tidigare lämnats, levererade en stark rapport på onsdagen har fått en höjd rekommendation från Handelsbanken Capital Markets till behåll från sälj med måttlig höjning av riktkursen till 118 kronor (115). Aktien steg 2,7 procent.

I fastighetssektorn har Flera analyshus höjt sina rekommendationer för Catena och aktien var en av de bättre i sektorn med en uppgång på 7,6 procent. Även NP3 har fått höjd rekommendation av Pareto och var upp 3 procent.

Immunovia som haft en trist resa de senaste sju dagarna med en nedgång på cirka 45 procent rekylerade upp 7,6 procent.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index torsdag 29 oktober

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?