Annons
NEW YORK: STÄNGDE UPP EFTER SVÄNGIG HANDEL, S&P 500 +0,7% (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på måndagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna stängde uppåt på måndagen, efter en tidigare avvaktande handel kring nollstrecket, inför Federal Reserves räntebesked på onsdag. Flera läkemedelsbolag och vaccintillverkare backade samtidigt efter Biden-uttalande.

Vid stängning stod Dow Jones industriindex på grön mark med en uppgång om 0,6 procent till nivån 31.020. Nasdaqs tekniktunga kompositindex handlades upp 0,8 procent till 11.535 och det bredare S&P 500 var upp 0,7 procent till 3.900, motsvarande en uppgång om 0,8 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Högt på agendan för veckan står onsdagskvällens räntebesked från Federal Reserve, där marknaden just nu räknar med en höjning av styrräntan på 75 punkter, även om en 100-punktshöjning inte kan uteslutas enligt en del analytiker. Enligt CME:s FedWatch Tool prisar terminsmarknaden in en 20-procentig sannolikhet för en 100-punktershöjning på onsdag.

Den amerikanska tioårsräntan var vid börsstängning upp 4 punkter till 3,49 procent.

På bolagsfronten syntes de tydligaste uppgångarna hos industrisektorn och bolag verksamma inom sällanköpsvaror. De flesta av de amerikanska flygbolagen överpresterade även marknaden tydligt. American Airlines och United Airlines adderade båda över 3 procent.

Samtidigt gick hälsovårdssektorn svagt, ned 0,5 procent och läkemedelsbolag som tillverkar covid-19-vaccin stack ut. Moderna landade i botten av S&P 500 med en nedgång om 7,1 procent. Biontech och Novavax backade 8,4 respektive 6,5 procent.

Flera internationella medier hänvisade nedgångarna till ett Joe Biden-uttalande i en "60 Minutes"-intervju på söndagen där den amerikanska presidenten sade att pandemin nu är över.

Take-Two Interactive handlade inledningsvis svagt på omkring minus 3 procent med lyckades därefter vända upp för att avsluta handeln på plus 0,7 procent. Bolaget fick mycket uppmärksamhet efter att en hackare publicerat spelinnehåll från den kommande utgåvan av den storsäljande spelserien Grand Theft Auto på ett nätforum. Efter incidenten gick dock Take-Two Interactive ut och med att inga långsiktiga effekter på bolagets utvecklingstidslinjer av spelet väntas.

Elbilstillverkaren Tesla kommer att höja priserna för sina Supercharger-stationer runt om i Europa som följd av den rådande energikrisen på kontinenten, rapporterade amerikanska Electrek på måndagen. Tesla-aktien stängde uppåt med 1,9 procent.

Flera kryptohandelsplattformar bjöd på tydliga nedgångar efter att priset på flera kryptovalutor har handlats svagt de senaste dagarna. Bland andra sjönk Coinbase 5,5 procent.

Graf: S&P 500 måndagen den 19 september

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera