1515
BÖRSEN: BANKER OCH DEFENSIVT MOT STRÖMMEN, OMXS30 -0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen retirerade på torsdagen från den nya toppnotering som nåddes på onsdagen. Bland storbolagen stod banksektorn emot något bättre medan Boliden och Evolution tyngde index.

Vid 12.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,9 procent till nivån 2.056. Aktier för 8,2 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var riktningen densamma med nedgångar mellan 0,4 och 0,7 procent på motsvarande index.

Banker klarnade sig förhållandevis väl på den småsura förmiddagen. Handelsbanken steg 1,3 procent med stöd av en höjd rekommendation fån City till köp (neutral) med ny riktkurs 101 kronor (92). Swedbank och SEB steg 1 respektive 0,5 procent. Tillsammans med banksektorn var Astra Zeneca upp 1 procent, Swedish Match 0,9 procent samtidigt som Telia adderade 0,4 procent.

Nickelpriset som har gått starkt den senaste tiden i spåren av förmodad brist föll närmare 7 procent på torsdagen när en kinesisk producent meddelat att de kommer att leverera en större volym till en batteritillverkare. Boliden, som har en mindre del av omsättningen från nickel, backade 3,5 procent, medan Lundin Mining var ned 4 procent.

Flera av snabbväxarna på börsen hade det tufft i torsdagshandeln. På OMXS30 syntes Evolution i botten med en nedgång på 4,2 procent medan Sinch backade 6,9 procent bland large cap-bolagen.

Ratos innehavsbolag HL Display har förvärvat en brittisk leverantör av butikslösningar och tjänster med en omsättning omkring 5,5 miljoner pund. Joakim Twetman som är affärsområdeschef för Industry på Ratos uppgav att bolaget har en förväntan om att HL Display ska genomföra fler förvärv i framtiden. Investeringsbolagets aktie steg och var vid lunchtid upp 1,7 procent.

Karolinska Developments aktie var en av de bättre på huvudlistan med en uppgång på 7,5 procent. Karolinska Institutet Holding har sålt cirka 1,5 miljoner A-aktier och minskar därmed sitt innehav i Karolinska Development till 1,2 procent av kapitalet och 1,1 procent av rösterna. Köparen är inte känd.

Shamaran vände till förlust i det fjärde kvartalet 2020 efter kraftigt minskade intäkter. För 2021 spår oljebolaget en lägre snittproduktion jämfört med 2020. Oljebolagets aktie backade 3,8 procent.

Per Sjöstrand, styrelseordförande för Green Landscaping, har under den gångna veckan sålt totalt 100.000 aktier i parkskötselbolaget. Det har inbringat 4,9 miljoner kronor. Aktien backade 3,1 procent.

Bioextrax som steg 12 procent på onsdagen efter besked om ett kommersiellt avtal med en nordamerikansk producent, fortsatte upp 8,9 procent på torsdagen.

Hoodin, som har en online-plattform (SaaS) för bevakning och inhämtning av digitalt innehåll, har fått en order från en samling befintliga kunder inom turism med ett ordervärde om 400.000 kronor. Aktien steg 4,5 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 4 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?