1515
NEW YORK: FORD NED EFTER NY PICK UP-MODELL, S&P 500 OFÖR (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på tisdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna bjöd på en blandad utveckling på tisdagen. Tesla sjönk något trots positiva Kinasiffror, samtidigt som ytterligare information pekar mot Apples intrång i elbilsbranschen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,1 procent till 34.600, samtidigt som S&P 500 var oförändrat vid 4.227. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg däremot 0,3 procent till 13.925.

Bland enskilda bolag levererade Tesla 33.463 Kinatillverkade bilar i landet under maj, vilket var en ökning med 29 procent jämfört med april. Ökningen tycktes motsäga en rapport från i förra veckan, då källor till The Information uppgav att elbilstillverkarens fordonsbeställningar i Kina halverades i maj jämfört med april. Tesla-aktien tappade 0,3, efter en initial uppgång.

Teknikbolaget Apple är i tidiga diskussioner med de kinesiska bolagen CATL och BYD kring batterileveranser för Apples planerade elbil. Apples mål är att börja produktionen av elbilarna under 2024.

Vidare avser Apple att använda litiumjonbatterier, då de är billigare än andra sorters batterier. Samtidigt arbetar Apple med självkörande bilar. Apple-aktien ökade 0,7 procent.

Fordonstillverkaren Ford sjönk 1,6 procent. Bolaget lanserade en ny pick up-truck på tisdagen, vilken var mindre och billigare än andra sådana bilar. Trenden för dessa bilars utseende och prestanda har dock gått åt det större och starkare hållet i USA, vilket nu Fords bil gjort motsatsen till. De stora pick up-modellerna är populära i USA och har länge varit en av Fords, General Motors och även Stellantis styrkor.

Thor Industries, som tillverkar husbilar och husvagnar, överträffade analytikernas förväntningar med såväl omsättning som resultat för det gångna kvartalet. Försäljningen mer än fördubblades jämfört med för ett år sedan och bolaget uppgav att det inte ser några tecken på att efterfrågan skulle avta. Aktien pressades dock 1,3 procent.

Flera insiders har under rallyt framkallat av Reddit sålt i AMC. AMC-aktien var dock upp 0,5 procent.

Ytterligare två aktier har fått sina kurser kraftigt påverkade av nätforumet Reddit: Clover Health och Wendy's.

CNBC skriver att en "short squeeze" kan ligga på kartan för Clover Health, då aktien är hårt blankad.

Clover Health-aktien rusade nästan 90 procent, samtidigt som Wendy's handlades upp kring 26 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 4 punkter till 1,54 procent.


Graf: S&P 500 tisdagen den 8 juni

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?