Annons
JM: HÖGRE KOSTNADSBILD NYA PROJEKT, BEGRÄNSAD EFFEKT PÅGÅENDE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) JM noterade en fortsatt hög efterfrågan till goda prisnivåer på samtliga marknader under det första kvartalet.

Det skriver vd Johan Skoglund i delårsrapporten.

Antalet produktionsstarter minskade under första kvartalet till 808 från 927 under jämförelseperioden. Väntat var 928 enligt Infronts prognossammanställning.

"Detta relaterar framför allt till avsaknad av nödvändiga myndighetsbeslut, men vi förväntar oss produktionsstarter i linje med vår målnivå för helåret", skriver JM-chefen.

JM:s finansiella mål är att långsiktig tillväxt genomsnittligt ska uppgå till 4 procent per år i antal produktionsstarter av bostäder där utgångspunkten är en årstakt om 3.800 produktionsstarter.

Intäkter och resultat dämpas fortsatt av de lägre start- och prisnivåerna för projekt startade i Stockholm under de senaste åren. Samtidigt uppger Johan Skoglund att bolaget har haft en mycket god utveckling av verksamhet och resultat i övriga Sverige, Norge och Finland under kvartalet.

Boknings- och försäljningsnivån är hög i den pågående produktionen av bostäder på samtliga marknader.

"Samtidigt är det tydligt att kostnaderna för att bygga ökar mer än vad vi sett historiskt i såväl Sverige som Norge och Finland", skriver han.

JM ser en högre kostnadsbild i de nya projekt som startas men endast begränsad påverkan i de pågående projekten.

En viss förbättring väntas i Stockholm under innevarande år förutsatt en fortsatt positiv marknad samtidigt som produktionsstarterna successivt kommer tillbaka till en högre nivå.

Bostadsverksamheten i Sverige uppvisade god försäljning och lönsamhetsnivå samt hög nivå produktionsstartade bostäder under det första kvartalet.

I Norge har aktiviteten utvecklats fortsatt positivt under kvartalet med ökande priser. Under det fjärde kvartalet noterades stabila priser.

Gällande Finland upprepas formuleringen om att bostadsmarknaden haft en god utveckling.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera