1515
BÖRSEN: FÖRHANDEL OCH EUROPATERMINER PEKAR LÄTT NEDÅT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en övervägande positiv vecka såg fredagen ut att inledas i något negativ riktning på Stockholmsbörsen. Detta sedan New York efter en lovande start på torsdagen vänt ned och stängt på minus.

Omkring klockan 8.30 indikerade handeln hos IG Markets en öppning 0,4 procent ned för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminerna för tyska DAX och franska CAC40 hade samtidigt sjunkit med cirka 0,5 procent.

USA-börserna handlades nedåt på torsdagen efter att ha inlett handeln med uppgångar. Vid stängning hade S&P 500 backat 0,4 procent och en tidig titt på USA-terminerna på fredagen indikerade ytterligare nedgångar.

I Asien har börserna under morgonen backat lätt och den säkra valutahamnen yen var under fredagen något starkare mot dollarn sedan torsdagseftermiddagen.

Clas Ohlson lade på morgonen fram siffror om julhandeln, som överlag var svagare än förväntat. Den totala försäljningen under december sjönk 14 procent, medan förväntningarna var en nedgång med 6,7 procent enligt Infronts sammanställning. Den organiska tillväxten var minus 10 procent, mot väntade minus 2,5 procent.

Scandic Hotels genomsnittliga beläggningsgrad var i december cirka 15 procent, med fortsatt svag efterfrågan på alla marknader. Beläggningsgraden för fjärde kvartalet blev därmed omkring 23 procent, i linje med bolagets prognos från 8 december. Baserat på bokningsläget väntas genomsnittlig beläggningsgrad vara cirka 15 procent även i januari, och på en fortsatt låg nivå under hela första kvartalet.

Lucara Diamond har utvunnit en "obruten" diamant på 341 carat av så kallad top white-kvalitet från sin Karowe-gruva i Botswana. Fyndet är enligt Lucara i linje med förväntningar och historiska utvinningar.

Medicinteknikbolaget Senzime har etablerat ett dotterbolag i Tyskland som ska vara i gång från och med februari i år. Dessutom har bolaget fått den första Tetragraph-ordern i landet.

Aros Bostadsutveckling har tecknat entreprenadavtal med Bygg R1 och NCC Sverige om den första etappen av bostadsområdet Viggby Ängar i Täby. Aros har tecknat totalentreprenadavtal med Bygg R1 om uppförande av de första 102 lägenheterna.

På rekommendationsfronten har Industrivärden fått en sänkt rekommendation av Nordea Markets till behåll från tidigare köp.

Balder har av Carnegie höjts till köp från tidigare behåll, samtidigt som riktkursen 470 kronor upprepas.

DNB Markets har sänkt sin rekommendation för HMS Networks till sälj från behåll.

SEB Equities har justerat riktkurser för en rad aktier. För Invisio höjs riktkursen till 235 kronor från 200 kronor, medan rekommendationen köp upprepas. För Nobia höjer banken riktkursen till 74 kronor från 67, också med upprepad köprekommendationen. Vad gäller Epiroc höjer SEB Equities riktkursen till 165 kronor från 140, här med upprepad behåll-rekommendation.

Alfa Lavals riktkurs höjs av SEB till 270 kronor från 235, med upprepad köprekommendation. "Vi upprepar köp för Alfa Laval eftersom vi tror att 2020 kommer att vara en vågbotten för en flerårig vinståterhämtning", skriver banken.

Hexagon har av Deutsche Bank fått riktkursen höjd till 750 från 640 av Deutsche Bank, som upprepar rekommendationen behåll. Även DNB Markets har höjt Hexagons riktkurs, till 830 kronor från 765, här med upprepat köp.

För Essity sänker Nordea riktkursen till 310 kronor från 360, men rekommendationen köp upprepas.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?