1515
Annons
SCANIA: ORDERINGÅNG LASTBILAR SJÖNK 7% 3 KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Scania, som ingår i Traton, redovisar en nedgång i orderingången på lastbilar med 7 procent under det tredje kvartalet 2021.

Orderingången uppgick totalt till 23.784 lastbilar (25.478), enligt kvartalsrapporten.

"Efterfrågan på lastbilar var fortsatt på en relativt god nivå under det tredje kvartalet, men utvecklingen är något svagare än tidigare. Våra kunder tvekar något med att lägga beställningar då de avvaktar Scanias introduktion av serien med väsentligt uppdaterade Euro 6-lastbilar och också beroende på de för närvarande långa ledtiderna", skriver bolaget i rapporten.

I Europa minskade orderingången på lastbilar med 11 procent under tredje kvartalet, jämfört med motsvarande period föregående år.

"Efterfrågan minskade på flera stora marknader i Europa såsom Tyskland, Polen och Storbritannien vilket delvis motverkades av en ökning i Norge", skriver Scania.

Orderingången i Latinamerika ökade med 2 procent, främst hänförligt till en ökning i Chile och Mexiko vilket delvis motverkades av en minskning i Argentina.

Scanias vd Christian Levin konstaterar att Scania under tredje kvartalet var tvungna att periodvis dra ner volymen i produktion till följd av pandemirelaterade störningar hos bolagets underleverantörer med följdeffekter på försörjningskedjan.

"Det ledde till ett volymbortfall av framförallt lastbilar. Komponentbristen har också orsakat ökade kostnader i våra försörjnings- och leveransflöden. Både försäljning och resultat har påverkats negativt av störningarna under tredje kvartalet", skriver han i rapporten.

För det tredje kvartalet redovisar Scania en omsättning på 32.818 miljoner kronor, motsvarande en ökning med 8 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Rörelseresultatet ökade 26 procent till 3.073 miljoner kronor (2.436) och rörelsemarginalen förbättrades till 9,4 procent (8,0).Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera