1515
BÖRSEN: GLATT HUMÖR, SOBI VINNARE EFTER BUD, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Humöret på Stockholmsbörsen var fortsatt gott på torsdagen efter onsdagens uppgång. Dagen nyhet stod Sobi för som mottagit ett bud från Advent och GIC.

Vid klockan 12.20 var OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 2.383. Aktier för 11,5 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Evolution, Nordea och Getinge utgjorde topptrio på OMXS30 med uppgångar på över 2 procent. Livekasinobolaget var upp 2,7 procent medan Getinge steg 2,4 procent. Nordea som från och med den 20 september kommer att läggar till i indexet Euro Stoxx Banks, klättrade 3 procent.

Torsdagens huvudnyhet var Advent och GIC:s bud på Sobi. Styrelsen rekommenderar budet om 235 kronor per aktie och Investor och Fjärde AP-fonden som tillsammans sitter på 43,5 procent av aktierna har åtagit sig att acceptera budet. Sobi var handlades upp 25,5 procent till 240, 5 kronor över budnivån.

På förvärvssidan meddelade Elekta ett köp av sin turkiska partner och distributör inom lösningar för neurokirurgi, Özyürek. Aktien befann sig högt upp på huvudlistan med en uppgång på 4,6 procent.

Bland gårdagens storbolagsvinnare föll H&M 1,5 procent. I sektorn redovisade konkurrenten Fast Retailing en minskar försäljning med 39 procent på den japanska marknaden i augusti jämfört med föregående år. Den svenska klädjätten har 100 av sina totalt 5.000 butiker i Japan.

Sämre gick det även för Volvo som gick in i torsdagens handelssession med tre nedgångsdagar i bagaget. Vid lunchtid var aktien ned 1,1 procent.

Dometics amerikanska storkund Thor har förvärvat Dometics största konkurrent i Nordameriak, Airxcel. Huruvida det är negativt för Dometic återstår att se, men Kepler menade i en analys att den svenska tillverkaren av tillbehör till fritidsfordon står på stadig mark och att aktien fortfarande är ett attraktivt köp. Marknaden tycktes hålla med och handlade upp aktien 3 procent.

Avanza och Nordnet presenterade månadssiffror för augusti som bland annat visade på ökat nettoinflöde i området av 6 miljarder kronor vardera för de båda nätbankerna jämfört med månaden före. Nordnet adderade 23.200 nya kunder och Avanza välkomnade å sin sida 24.300 kunder. Nordnet steg 3,4 procent medan kollegan Avanza var upp 2,4 procent.

Note steg 3,2 procent efter besked att kontraktstillverkaren har tecknat ett samarbetsavtal med Ferroamp som innebär att Note kommer tillverka bolagets Energyhub vid bolagets fabriker i Norrtälje och Pärnu i Estland. Serietillverkningen väntas starta under det fjärde kvartalet.

Alligator Bioscience tappade 7,2 procent. Forskningsbolaget kommer att påbörja utvärdering av potentiella finansieringsalternativ, som kan innefatta utgivande av aktier. Styrelse har utsett finansiella rådgivare och bolaget har erhållit stöd från några av sina största aktieägare för fortsatt finansiering av bolaget.

Oljebolaget Enquest ebitda-resultat steg till 345 miljoner dollar för perioden januari-juni 2021 (321), drivet av högre intäkter som uppgick till 518 miljoner dollar (450), enligt rapporten. Förbättringen hjälpte inte för att göra marknaden glad och aktien föll 9 procent.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen den 2 september


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?