1515
BÖRS: MELVIN STÄNGT GAMESTOP-POSITION, UPPÅT I ANDRA INNEHAV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett flertal kraftiga uppgångar i hårt blankade europeiska aktier, bland annat den polska gamingutvecklaren CD Projekt, hänvisas nu i flera medier till ett rykte om att hedgefonden Melvin Capital Management är i kris och tvingas täcka positioner i spåren av den nätforumsledda fadäsen runt Gamestop.

Gamestop-aktien har den senaste veckan blivit samtalsämnet framför andra i finansvärlden sedan en forumtråd med 2,5 miljoner följare på Reddit startat vad som kallats en omvänd blankarattack via aktien.

Uppmärksamheten har tilltagit betänkligt och fenomenet har bland annat getts bränsle från flera håll på den yngre gräddan av finansmaktfaktorer på sociala medier. Bland annat skickade Tesla-grundaren Elon Musk ut en tweet på tisdagskvällen som tycktes ge ny fart åt Gamestops aktie i efterhandeln.

Den amerikanska hedgefonden Melvin Capital, som för en tid sedan offentliggjort en rejäl blankningssatsning mot Gamestop, har länge florerat som ett mål för följarna i den numer ökända Reddit-tråden r/WSB (Wall Street Bets). Privatinvesterare och småsparare har där lyft fram intentionen att sänka hedgefonden genom att genomföra "allt-eller-inget"-satsningar och köpa upp aktiekursen till för blankarna ohållbara nivåer.

Butikskedjan Gamestop, som de senaste åren slitit ont med att få verksamheten lönsam samtidigt som spelköp flyttat ut på internet, har varit känd som världens högst blankade och när Reddit-följare började köpa aktien hamnade hedgefonder i kläm och tvingades köpa tillbaka aktien för att inte kollapsa.

Detta kan göda ytterligare uppgång. På tisdagen steg Gamestops aktie med 93 procent, och kaoset fortsatte i onsdagens förhandel med ny rusning på runt 120 procent. Aktien har gått upp från under 20 dollar till i skrivande stund 325 dollar i förhandeln inom loppet av två veckor

Enligt finans-tv-kanalen CNBC har Melvin på onsdagen likviderat hela blankningspositionen i Gamestop.

Melvin Capital har tidigare också tagit upp stora blankningspositioner i CD Projekt (1,05 procent), men ännu större i den tyska batteriutvecklaren Varta (3,35 procent) och det tyska läkemedelsbolaget Evotec (6,2 procent).

Trion av högblankade aktier har nu stigit med mellan 10 och 30 procent sedan inledningen på veckan, utan några större verksamhetsrelaterade nyheter.

Grundaren bakom Melvin Capital, Gabriel Plotkin, har avböjt att svara på Reuters frågor om ryktet stämmer med hänvisning till att positioner aldrig kommenteras.

Reuters noterar att hedgefonden på måndagen offentliggjorde att konkurrenten Citadel, som bland annat har miljardären Steven Cohen som ägare, kommer gå in med 2,8 miljarder dollar i Melvin Capital.

Investeringen kommer dock inte täppa igen hela hålet, då Melvin Capitals portfölj sjunkit med över 30 procent i värde hittills i år, vilket motsvarar 3,8 miljarder dollar enligt Wall Street Journal.


Vill du höra mer om det kurskaos som sätts i samband med den Reddit-initierade attacken mot blankarna? Lyssna på det dagsfärska avsnittet av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney: Reddit-dårarna, Gamestop-döden och blankarpanikens historia. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastplattformar, bland annat på <i>Spotify</i>.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?