Annons
NEW YORK: OLJEBOLAGEN STEG PÅ SJUNKANDE BÖRS, S&P 500 -0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) New York-börserna avslutade måndagshandeln brett nedåt, trots att de vid flertalet tillfällen var uppe runt nollstrecket under kvällen. Motströms gick oljebolagen som stöttades av stigande oljepriser.

Vid börsstängning hade Dow Jones industriindex sjunkit 0,6 procent till 32.100 samtidigt som Nasdaqs tekniktunga kompositindex var ned 1,0 procent till 12.018. Det bredare S&P 500 föll 0,7 procent till 4.031, vilket motsvarar en uppgång om 0,1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Fed-chefen Jerome Powells tal som hölls på fredagen i samband med konferensen i Jackson Hole skakade om USA-börserna rejält då S&P 500 samma kväll stängde på minus 3,4 procent. Powell kunde uppfattas som oväntat hökaktig och var tydlig med att penningpolitiken behöver vara stram länge.

Därefter har Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland, sagt att det fortsatt är en öppen fråga om Fed höjer med 50 eller 75 punkter i september. Hon påpekade att det innan mötet kommer in såväl en ny jobbrapport som ett till KPI-utfall, och hon tittar mer på inflationen.

"Vi har ännu inte sett, vad jag tycker, tillräckligt övertygande bevis för att inflationen ligger på en nedåtgående bana. Jag är inte övertygad om att den toppat ännu", sade Mester, som tror att Fed höjer styrräntan lite över 4 procent nästa år och sedan håller den nivån året ut.

Enligt CME:s FedWatch Tool prisar terminsmarknaden nu in en 65-procentig sannolikhet för att Fed-räntan kommer att höjas med 75 procent i september, mot 35 procent för 50 punkter.

Bland sektorerna blev teknikbolagen tydliga förlorare på måndagen. Sektorindexet inom S&P 500 var ned 0,8 procent och särskild svag utveckling sågs bland halvledarbolagen. AMD och Nvidia var ned 3,0 respektive 2,8 procent medan Intel klarade sig något lindrigare undan på minus 1,3 procent.

Samtidigt blev oljesektorn klar vinnare med en uppgång på 1,5 procent och bolag som Exxon Mobil, Occidental Petroleum och Devon Energy ökade 1,9-2,3 procent.

Bland bolagsnyheterna uppges Netflix överväga ett månadspris om mellan 7 och 9 dollar för sin snart debuterade annonsstödda tjänst, enligt Bloombergs rapportering, att jämföra med nuvarande priset på 15:49 dollar för bolagets mest populära annonsfria tjänst. Aktien handlades upp 0,6 procent.

Apple planerar att börja tillverka Iphone 14 i Indien cirka två månader efter lanseringen i Kina. Åtgärden är avsedd att minska väntetiden mellan marknaderna från den vanliga sex till nio månader. Aktien retirerade 1,4 procent.

Datortillverkaren Dell har nu upphört med all sin verksamhet i Ryssland efter att ha avbrutit försäljningen i landet, men även i Ukraina, i februari. Aktien sjönk med 2,0 procent.

Råvarukemiföretaget Dow Inc. backade 1,6 procent. Keybanc har sänkt rekommendationen för aktien till "underweight" från "sector weight" och resonerar att Dows marginaler och vinster under innevarande kvartal kan komma att närma sig lågkonjunkturnivåer. Energitillförselutmaningar för råvarukemiföretaget kan komma att stå för dörren med potentiell strömbrist i Europa senare i år, skriver Keybanc.

Den amerikanska tioårsräntan steg 7 punkter till 3,11 procent.

Graf: S&P 500 måndagen den 29 augusti.

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera