Annons
NEW YORK: BLANDAD INLEDNING MED TWITTER I TOPPEN, S&P 500 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde måndagens handel blandat med teknikaktier som vinnare och värdeaktier som förlorare. Investerare fortsatte att noggrant bevaka räntekurvan, kriget i Ukraina och de stigande oljepriserna.

Strax efter 16-tiden var Dow Jones industriindex ned 0,1 procent till 34.781, samtidigt som Nasdaqs kompositindex steg 1,1 procent till 14.418. Breda S&P 500 adderade 0,4 procent till 4.562.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 4 punkter till 2,42 procent och delar av räntekurvan var fortsatt inverterad. Tvåårsräntan, som stod vid 2,46 procent, var därmed högre än tioårsräntan, samtidigt som femårsräntan var högre än 30-årsräntan.

"Vi tror att den nuvarande flackare kurvan beror på oron att Fed ligger efter med räntehöjningar och vill strama åt över neutralt, vilket skulle skada tillväxten", skrev TD Securities enligt CNBC.

Under helgen har Ryssland anklagats för krigsbrott i staden Butja, nära Kiev, vilket har fördömts av USA och flera europeiska länder. Det har också kommit signaler om att EU förbereder nya sanktioner mot Ryssland.

På temat oljepriser var Brent- och WTI-oljan upp 3,2 respektive 3,9 procent vid nivåer kring 100–110 dollar. Som högst tidigare i år handlades oljepriserna vid 120–130 dollar, något som satte press på börserna.

På bolagsfronten rusade Twitter 20 procent efter att Teslas vd Elon Musk köpt drygt 73 miljoner aktier i mikrobloggsbolaget, motsvarande 9,2 procent av aktiekapitalet.

På tal om just Tesla så levererade elbilstillverkaren 310.000 bilar under det första kvartalet 2022. Utfallet, som var ett nytt rekord, var dock sämre än vad analytikerna hade förväntat sig, enligt CNBC. Aktien var ändå upp 1,4 procent.

Kaffekedjan Starbucks har beslutat stoppa det planerade aktieåterköpsprogrammet, som tidigare aviserats i samband med att grundaren Howard Schultz återinträder som tillförordnad vd. Starbucks kommer i stället att nyttja kapital till att investera i personal och faciliteter för att "skapa bästa möjliga värde för investerarna". Aktien föll 5 procent.

Elbilsbolaget Polestar, som har Volvo Cars som största ägare, har tecknat ett samarbetsavtal med biluthyrningsfirman Hertz. Enligt avtalet ska Hertz köpa upp till 65.000 elbilar över fem år. Gores Guggenheim-aktien, det spac-bolag som Polestar avser gå samman med i sin planerade börsnotering senare i år, handlades upp 8,3 procent på beskedet.

Graf: S&P 500 måndagen den 4 april

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera