1515
BÖRSEN: NOKIA FORTSATT VINNARE PÅ GRÖN BÖRS, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på torsdagen ovanför nollstrecket, något svagare än de ledande Europabörserna. Nokia utmärkte sig som rapportvinnare samtidigt som bland annat Astra Zeneca och Lundin Mining fick mindre muntert rapportmottagande.

Vid klockan 12.40 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 2.3 85. Aktier för 7,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på den europeiska kontinenten handlades de ledande börserna uppåt något mer. Tyska DAX-index klättrade 0,5 procent och Parisbörsens CAC40 steg 0,7 procent.

Bland storbolagen gick Boliden starkast, med ett uppsving på 2,3 procent. Swedbank och SKF följde gruv- och smältbolages fotspår och avancerade mellan 1,4-1,6 procent.

Storbolagsindexet tyngdes däremot av bland annat Evolution och Sinch som backade 2,7 respektive 1,6 procent.

Nokias rapport på den tidiga morgonkvisten fick ett kärt mottagande av marknaden. Aktien steg 6,1 procent efter kvartalssiffror som slog analytikernas snittförväntningar på både den första och sista raden. Samtidigt trissade Nokia upp en rad helårsprognoser för 2021.

Astra Zeneca fick en mer stum reaktion på sin rapport för det andra kvartalet och handlades vid oförändrade nivåer på 989 kronor per aktie. Läkemedelsbolagets vinst per aktie för kärnverksamheten kom in på 0:90 dollar, vilket var i linje med analytikerkonsensus.

Lundin Mining tappade däremot 4,1 procent. Gruvbolagets kvartalsresultat före skatt hamnade cirka 9 procent högre än analytikernas förhandstips och en utbetalning på totalt 0:18 kanadadollar per aktie klubbades igenom. Dock skruvades produktionsprognosen för Candelaria-gruvan ned med cirka 10-15 procent för åren 2022 och 2023.

På andra sidan schaktet steg Igrene 6,3 procent efter att bolaget meddelat att det återupptar djupborrningarna inom Morafältet för naturgas samtidigt som det planerar för ytterligare kapitalanskaffning senare på året.

Swedencare klättrade 2,8 procent. Bolaget, som säljer olika husdjursprodukter, redovisade ett rörelseresultat om 44 miljoner kronor för det andra kvartalet (5,7) och fem gånger så höga intäkter jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Arcane Crypto rusade med 18 procent efter att bolaget meddelat att det ska inkluderas i Coinshares Elwood Global Blockchain-index från och med den 2 augusti 2021.

Även Surgical Science rusade, med 18,4 procent, på en förvärvsnyhet inkommen efter gårdagens börsstängning. Bolaget, som tillverkar vritual realitysimulatorer för bland annat kirurger, köper Simbionix för 2,65 miljarder kronor och genomför samtidigt en riktad emission strax under köpeskillingen i finansieringssyfte.

Flexqube klättrade nästan 9 procent. Materialhanteringsvagnstillverkaren har fått en order värd nära 0,7 miljoner kronor i Kina.

På analytikerfronten har Pareto Securities initierat bevakning av vindenergibolaget Hexicon med köprekommendation och riktkurs på 4:50 kronor. Aktien steg drygt 11,5 procent till 2:99 kronor.

Gårdagens Oncopeptides-ras, som föranleddes av en varning utfärdad av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för läkemedlet Pepaxto, var på grund av en känd nyhet anser DNB Markets i en analysuppdatering. DNB har sedan tidigare en köprekommendation med riktkursen 290 kronor. Aktien handlades på torsdagen upp 2,7 procent till 47:70 kronor.


Graf: OMXS30 torsdagen den 29 juli

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?