1515
BÖRSEN: KRITIK MOT PRESSMEDDELANDE SÄNKER AKTIER, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade lätt på måndagen och utvecklingen var något bättre än på de ledande Europabörserna, som sjönk ett par tiondelar mer.

Kritik från Sectra mot diagnostikbolaget Lumitos presskommunikation fick Lumito och två andra bolag i investmentbolaget Cardeons portfölj att falla brant.

Omkring klockan 13 hade OMXS30 sjunkit 0,4 procent till 2.029 och aktier för 14,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen var Kinnevik svagast med en nedgång på 2,8 procent, medan SCA, Atlas Copco och Hexagon tappade cirka 1,2-1,7 procent.

På plussidan inom OMXS30 ledde livecasinobolaget Evolution som stärktes 2 procent, men även Swedish Match gick hyggligt och ökade 1,6 procent.

Diagnostikbolaget Lumito föll hela 44 procent efter att ha fått kritik från Sectra för ett pressmeddelande i torsdags om ett "samarbete" med Sectra. Det finns inget samarbete utan Lumito har bara köpt en produkt från bolaget, sade Sectras vd Torbjörn Kronander till Dagens industri.

"Det finns ett samarbete på så sätt att de har köpt en pryl, men det är ungefär samma typ av samarbete som att jag köper mat på Ica", sade Torbjörn Kronander till Nyhetsbyrån Direkt.

Även andra bolag som likt Lumito har Cardeon som största ägare sjönk. Spectracure föll 25 procent och Prolight tappade 14 procent.

Marknadsundersökningsbolaget Cint föll tillbaka 6,1 procent till 93:85 kronor efter fredagens starka noteringsdebut på Stockholmsbörsen, då aktien handlades upp till 100 kronor – långt över priset inför noteringen som var 72 kronor.

Forskningsbolaget Immunicum steg 5 procent efter att ha presenterat uppdaterade överlevnadsdata i Mereca-studien med läkemedelskandidaten ilixadencal vid behandling av njurcancer. Medianöverlevnaden hos patienter behandlade med kombinationen av ilixadencel och sunitinib var 35,6 månader, jämfört med 25,3 månader i kontrollgruppen med bara sunitinib.

Teknikkoncernen Sdiptech steg 12 procent efter att ha aviserat förvärv av bolag verksamma inom utveckling och tillverkning av laddningsutrustning och -system för elfordon. Sdiptech höjde sin marginalprognos mot bakgrund av affärerna.

Scout Gaming har ingått avtal med ATG om att lansera bolagets "fantasy sport"-produkt på atg.se. Scout Gaming avancerade 4 procent.

Bublars dotterbolag Sayduck har tecknat ett licensavtal med Micro Star International (MSI), ett bolag inom avancerad elektronik för spelsektorn. Bublar stärktes 6,2 procent.

En annan vinnare var e-handelsplattformen CDON som steg 11 procent. ADW Capital, som är ny storägare sedan en tid tillbaka, ser mycket ljust på utsikterna för bolaget enligt uttalanden till Dagens industri. Adam Wyden, som står bakom ADW, sade nyligen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att han är mycket optimistiskt inställd till e-handelsplattformar i allmänhet och till CDON i synnerhet.

Hjälmbolaget Hövding sålde 33.854 stycken Hövdingar under det fjärde kvartalet, en ökning med 19 procent från motsvarande period året innan. Nettoomsättningen steg från 47 till 53 miljoner kronor och kvartalsförlusten minskade. Aktien steg 1,2 procent.

Kindred steg 4,8 procent efter en köprekommendation från Dagens industri. Aktien är enligt tidningen fortfarande lågt värderad trots den senaste tidens kursrusning.

Tobii steg 4,9 procent sedan ABG Sundal Collier höjt riktkursen för aktien till 80 kronor från tidigare 65. Användandet av eyetracking har enligt ABG bara börjat och Tobii är en tydlig marknadsledare inom området, där en Appleprodukt med eyetracking enligt analyshuset skulle kunna driva på utvecklingen.

Börsveckan bjöd på en rad köprekommendationer i den senaste utgåvan, däribland Byggpartner som handlades upp 4 procent. Börsveckan köprekommenderade även Sinch, som dessutom fått en riktkurshöjning av Carnegie till 2.250 kronor från tidigare 1.595 kronor. Sinch steg 1,3 procent till 1.752 kronor.OMXS30 måndagen den 22 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?