1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS FORTSÄTTA SJUNKA EFTER FREDAGSKVÄLLENS USA-FALL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen nedåt efter fredagens svenska fall som på fredagskvällen följdes av att USA-börserna backade ytterligare i snitt drygt 2 procent efter Stockholmsbörsens stängning.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 föll på fredagen 1,7 procent till 2.314. Den svenska aktiemarknaden väntas enligt IG Markets förhandel öppna ned 0,8 procent.

"Stigande räntor och förväntningar om att Fed ska minska sin balansräkning lyfts fram som de viktigaste orsakerna men under den senaste veckan har räntorna vänt nedåt igen och antagligen börjar oron för tillväxten bli en faktor", skriver Olle Holmgren, chefsstrateg för Sverige vid SEB, om den senaste tidens börsfall i ett morgonbrev.

Asienbörserna har överlag rört sig nedåt och terminerna för de ledande Europabörserna indikerar en nedgång på drygt en halv procent, även om läget för Londonbörsen ser något ljusare ut och USA-terminerna indikerar en viss återhämtning på Wall Street i eftermiddag.

Omikronvarianten har fört in covid-19-pandemin i en ny fas och kan också innebära slutet för den i Europa, sade Världshälsoorganisationens Europachef Hans Kluge på söndagen i en intervju där han samtidigt varnade för att viruset fortfarande kan mutera.

Bland bolagsspecifika nyheter kan noteras att transplantationsbolaget Xvivo har fått godkännande från det amerikanska läkemedelsverket FDA för Kidney Assist Transport.

I sektorn har Oncopeptides kontaktat FDA och återkallat sitt frivilliga tillbakadragande av Pepaxto i USA. Oncopeptides har inlett en dialog med FDA för att gå igenom ny data.

Scandinavian Biogas kommer att investera 300 miljoner kronor i en utbyggnad för att möta efterfrågan på flygande biogas.

It-bolaget Build Data, ett molnbaserat programvaruföretag för bygghantering, har redovisat en drygt dubblerad kvartalsomsättning för juli-september på 22 miljoner kronor. Även förlusten på ebitda-nivå dubblerades dock drygt, till 4,2 miljoner kronor.

Sotkamo Silver ger en produktionsprognos för 2022 på cirka 1,5 miljoner uns silver, vilket vore högre än fjolårets produktion på 1,38 miljoner uns.

På temat företagsaffärer kan noteras att Vestum förvärvar Kvalitetsmark R, ett specialistbolag inom mark- och betongentreprenader. Det köpte bolaget omsatte i fjol 169 miljoner kronor.

SBB:s vd Ilija Batljan har köpt en halv miljon B-aktier i fastighetsbolaget för 28 miljoner kronor.

Belysningsföretaget Fagerhults aktie har av oförklarliga skäl hamnat i skugga på börsen, något som ger köpläge med tanke på fjolårets vinståterhämtning, anser Dagens industri som ser en kurspotential på 30 procent.

Swedish Match har fått höjd rekommendation från Handelsbanken till köp. Riktkursen lyfts med 21 procent till 87 kronor. Aktien stängde i fredags strax under 73 kronor.

Pareto Securities höjer sin rekommendation för Mips till köp med uppjusterad riktkurs vid 1.150 kronor, men sänker sin rekommendation för köksföretaget Nobia till behåll.

Nobia får dock i andra vågskålen höjd rekommendation från Carnegie till köp.

Tapetbolaget Embellence har haft en ljummen start på börskarriären som inleddes 2021 men bakom kulisserna finns nya tillväxtinitiativ, menar Affärsvärlden i den senaste upplagan. Även Ratos nystartade förvärvsstrategi ger en extra uppsida till en annars klart undervärderad aktie, heter det.

Börsveckan ger köpråd till Bulten, Catella och Candles Scandinavia, men avvaktar med Opter, Calmark och Bubbleroom.

LL Lucky Games har genomfört en riktad nyemission av units till teckningskursen 3 kronor per unit, motsvarande en premie på cirka 9 procent.

Under måndagen riktas fokus mot flera preliminära inköpschefsindex för januari.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?