1515
BÖRSEN: BRANT FALL FÖR IMMUNOVIA, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg något på tisdagen med uppgångar för bland andra H&M och Volvo. Sämst bland storbolagen var Kinnevik, men även Swedish Match och Essity tappade mark.

Immunovia föll tungt sedan experter uttryckt tvivel om bolagets blodtest för upptäckt av bukspottkörtelcancer.

Vid stängning hade Stockholmbörsens OMXS30-index stigit 0,3 procent till 1.924 och aktier för 21,1 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Högt upp i OMXS30 fanns Volvo, med en uppgång på 1,9 procent till 198:40 kronor. Lastbilstillverkaren fick stöd av en höjning till outperform från neutral med riktkurs 225 kronor från Exane Paribas, som också yttrade sig om flera andra svenska storbolag.

Analyshuset var mindre positivt till Assa Abloy, som sänktes från neutral till underperform med riktkurs 190 kronor. Aktien sjönk 0,2 procent till 203:60 kronor.

H&M uppgav att antalet tillfälligt stängda butiker minskat till under 700, att jämföra med cirka 1.200 för ungefär två veckor sedan. H&M handlades upp 2,3 procent.

Sinch har gjort en riktad emission som tillför 3,3 miljarder kronor, till kursen 1.050 kronor. Dessutom har en grupp av medgrundare och storägare sålt 5,2 miljoner aktier till SB Management, kontrollerat av japanska Softbank. Sinch steg 1,1 procent till 1.136 kronor.

Flera experter är enligt Dagens Industri skeptiska till nyttan av Immunovias blodtest Immray PanCan-d för upptäckt av bukspottkörtelcancer. Under eftermiddagen framkom också att ABG har sänkt sin rekommendation för Immunovia till sälj och kapat riktkursen från 210 till 94 kronor. Immunovia tappade 34 procent till 122:80 kronor.

Hufvudstaden har nog mest operativ risk i sektorn, skrev ABG Sundal Collier i en analys där aktien sänktes till sälj. Hufvudstaden handlades ned 2,3 procent. ABG Sundal Collier sänkte även Pandox, till behåll från köp, och Fabege till sälj från behåll. Pandox tappade 0,1 procent och Fabege 0,9 procent.

Bättre gick det för Boozt, som meddelade att omsättningstillväxten för helåret 2020 väntas överstiga tidigare förväntad nivå som var 20-25 procent. Aktien belönades med en uppgång på 6,7 procent.

Miljöteknikföretaget Minesto levererar den första tidvatten-energin till Färöarnas elnät, något bolaget beskriver som en milstolpe. Aktien avancerade 11 procent.

Att forskningsbolaget Rhovac får ett snabbspår hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA betyder enligt bolagets vd Anders Månsson att det är en ökad sannolikhet att ett partnerskapsavtal för läkemedelskandidaten RV001 kan ingås. Rhovac handlades upp 13 procent.

Motigt var det däremot för Endomines som föll 17 procent. Guldbolaget lämnade rapport där omsättningen minskade och förlusten ökade.

Lundin Mining lämnade produktionsprognoser för 2021-2023 samt återinförde kostnads-, capex- och prospekteringsutsikter för 2021. Bland annat spår bolaget att kvartalsutdelningen ökar med 50 procent, samt att ökade halter vid Candelaria kommer att bidra till en 25 procent högre kopparproduktion 2021. Beskeden mottogs med viss skepsis och aktien handlades ned 3,8 procent.


Diagram: Stockholmbörsen OMXS30 tisdag 1 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?