1515
Annons
BÖRSEN: UPPGÅNGEN DÄMPAS EFTER KREML-DEMENTIER, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen trevade vidare uppåt på torsdagen, dock i en mer dämpad trend än under onsdagen då det svenska huvudindexet stärktes 3,9 procent. Uttalanden om att gårdagens rapporter om framsteg i fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina inte stämmer sänkte humöret vid 11-tiden, men utvecklingen var fortsatt positiv.

Vid lunchtid hittades storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,2 procent, med aktier för 10,9 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Riskaptiten tycktes trots dementierna från Moskva om huruvida fredssamtalen tagit en positiv vändning fortsätta utifrån toppnamnet i OMXS30, där livekasinobolaget Evolution steg 2,1 procent och även tillväxtinvesteraren Kinnevik steg 1 procent.

Övriga med tätkänning var mätteknikbolaget Hexagon, låsbolaget Assa Abloy och tobaksbolaget Swedish Match, som alla klättrade 1,3-2 procent vardera.

I andra änden av index hittades vitvarubolaget Electrolux och fordonssäkerhetsbolaget Autoliv, som backade 2,4 procent respektive 2,3 procent. Båda de nämnda är exponerade mot Ryssland. Andra bolag på rött var kullagerbolaget SKF, banken Nordea och hygienpapperstillverkaren Essity.

Enda bank på plus var Swedbank, som uppgraderats till köp från behåll av DNB Markets. Aktien stärktes 1,1 procent.

På breda listan hittades investeringsbolaget Ratos i topp. Aktien fortsatte upp med 14 procent efter att Handelsbanken i onsdags inlett bevakning med köprekommendation.

En annan vinnare var rapportaktuella fjällturismbolaget Skistar som var upp 9,1 procent efter att delårsrapporten fått tummen upp av marknaden.

Skistars nettoresultat mer än dubblerades till 752 miljoner kronor för det andra kvartalet (december-februari) (365). Bokningsläget för perioden från vecka tio till säsongsavslutningen är 9 procent högre jämfört med samma period 2018/2019 innan pandemin.

Försvarsbolaget Saab återfanns ånyo på plus och bland de mest omsatta i kölvattnet av de upprustningsbesked som lämnats från flera länder i Europa sedan det ryska överfallet mot Ukraina. Aktien steg på torsdagen 3,5 procent, också med stöd av en analys i Dagens Industri, där det talas om att Saab har ett gyllene läge att stärka lönsamheten genom att rensa i den extremt breda produktfloran och ta bättre betalt.

Riskkapitalbolaget EQT fortsatte också upp med 7,4 procent efter onsdagens Asien-förvärv som då utlöste en kursrusning på 11,5 procent.

Volvo Cars har däremot nedgraderats av Exane BNP Paribas till underperform från neutral. Bilaktien backade 2,3 procent.

I dagens nyhetssvep noterades uppståndelse kring gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining. Enligt en granskning genomförd av Aftonbladet har bolaget kopplingar till brevlådeföretag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Detta är dock en "tidningsanka", enligt ett uttalande från Beowulfs styrelseordförande Sven Otto Littorin. Aktiens fall mildrades till 12 procent, efter att initialt ha uppmätts till över 30 procent.

En större kursutveckling noterades för Speqta, verksamt inom digital marknadsföring. Bolagets strategiska översyn har lett till att fokus nu helt är på marknadsföring för e-handel och den AI-baserade budgivningen med SaaS-tjänsten Bidbrain. Bolaget föreslår samtidigt en utdelning om 4:80 kronor per aktie. Aktien klättrade 64 procent.


Bild: OMXS30 torsdag den 17 april

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?