1515
Annons
FASTIGHET: KÖPCENTRUM KAN TAPPA YTTERLIGARE 10% - ANALYSCHEF

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Köpcenterfastigheter riskerar efter en tuff utveckling under pandemin att tappa ytterligare 10 procent i värde fram till 2024.

Det säger Simon Wallace, chef över fastighetsanalys och strategi vid förvaltningsfirman DWS, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Stora köpcenter ("Malls") kan fortsätta se värdenedgång i Europa inklusive Norden åtminstone fram till 2024 om än inte en lika dramatisk nedgång som under de senaste 18 månaderna", säger han.

Han bedömer att fastighetsinvesterare kommer att hålla en fortsatt försiktig hållning och att avkastningskraven kommer att fortsätta öka på köpcenterfastigheter.

"Det kan bli en värdenedgång på ytterligare cirka 10 procent i 'prime'-köpcenterfastigheter på grund av ytterligare hyresnedgång kombinerat med de fortsatt ökade avkastningskraven", resonerar han.

I köpcenter kommer hyresgäster överlag att ha en svagare position mot historiskt och vakanserna liksom investeringskostnader kommer att vara högre än tidigare på grund av ökad hyresgästruljans, fortsätter resonemanget.

Medan shoppingcenter ser ut att få det fortsatt tufft har förbättringen redan börjat skönjas i vissa andra delar av detaljhandelsfastighetssegmetet såsom detaljhandelslager och stormarknader som klarat sig väl under hälsokrisen.

Centralt placerade detaljhandelsfastigheter kan också vara intressant ur investeringsperspektiv. Dessa går ofta - om inte annat - rätt enkelt att konvertera om till sådant som logistikyta eller bostäder, säger DWS-analyschefen.

"Utbudet av urban logistikyta är begränsat medan det finns en efterfrågan på snabba leveranser. Vi räknar med en årlig hyrestillväxt om minst 4 procent på central logistikyta varför sådana fastigheter är intressanta", säger han.

Urbana logistikfastigheter är tillsammans med special-bostadsfastigheter som studentlägenhetshus eller seniorboenden bland de särskilda fastighetssegment som DWS finner mest intressanta i nuläget. För logistikfastigheter i korridorlägen mellan olika storstäder kan framtiden däremot se tuffare ut efter de senaste årens starka prisutveckling.

"Nuvarande avkastningskrav kräver stark hyrestillväxt. Med en stor ökning av utbudet på sådana typer av logistikfastigheter så ser vi inte utsikter för tillräckligt hög hyrestillväxt", säger Simon Wallace angående DWS generellt sett mer försiktiga hållning till logistik i korridorlägen.

Även europeiska bostadsfastigheter har sett ett nedåttryck i avkastningskrav under de senaste åren. Men investeringarna inom segmentet har - i jämförelse med logistik – inte varit lika stora. Hyresfastigheter utanför lyxsegment erbjuder stabila intäktsströmmar även i kristider.

"Bostadsfastigheter erbjuder en enorm stabilitet så länge man inte kalkylerar med en stark hyrestillväxt", säger Simon Wallace.

En potentiell fara med hyresfastigheter är regleringsförändringar, exempelvis har det varit på tapeten runt Berlin på sistone. DWS-analyschefen säger att det därför är viktigt med en geografiskt väldiversifierad bostadsportfölj för att begränsa regleringsrisker i enskilda geografier.

Förvaltningsfirman ser generellt sett positivt på europeiska bostadsfastigheter och finner sådant som student-, senior- och vårdboenden extra intressanta eftersom de har ett driftsinslag och med det erbjuder en högre avkastning.

"Avkastningskraven har under de senaste åren kommit ned på bostadsfastigheter men är fortsatt rimliga utifrån relationen av intäktssäkerhet och avkastning", säger han.

Inte minst många nordiska städer är intressanta utifrån hyresbostadsfastighetsperspektiv med stöd av utsikterna kring disponibelinkomst samt befolkningsutveckling. Men till följd av hur avkastningskrav tryckts ned på bostadsfastigheter i Stockholm och Köpenhamn ser DWS investeringsläget som mer intressant i städer som Göteborg, Malmö och Århus.

"Regionstäder erbjuder generellt sett en avkastningspremie mot huvudstäder. Men det går inte bara att söka en högre yield om det inte backas upp av fundamenta, vilket även vissa regionstäder erbjuder", säger Simon Wallace med hänvisning till att det måste föreligga sådant som en gynnsam befolknings- och inkomstutveckling.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?