1515
Annons
SKOG: SCA OCH STORA ENSO SER BEGRÄNSAD PÅVERKAN AV ENERGIPRISER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skogsbolagen SCA och Stora Enso ser begränsad, om inte till och med försumbar, påverkan på deras verksamhet av de för närvarande skyhöga energipriserna.

Det uppger bolagen till Nyhetsbyrån Direkt.

Tidigare på onsdagen lät det norska skogsbolaget Norske Skog meddela att det pausar verksamheten vid dess pappersbruk i Österrike mot bakgrund av skenande gaspriser. Även oljepriserna har skjutit i höjden de senaste dagarna efter Rysslands invasion av Ukraina som föranlett tunga sanktioner mot Ryssland.

Svenska SCA har i dagsläget inga planer på att pausa produktion med anledning av energipriserna.

"Sedan vi lämnade tryckpapperstillverkningen har vår elkonsumtion minskat rejält och vi har idag ingen nettoexponering mot elmarknaden", uppger bolagets kommunikationsdirektör Anders Edholm.

SCA producerar sin egen el där överskottet dessutom säljs vidare till andra intressenter. Bolaget producerar eget biobränsle.

Stora Enso bedriver produktion i vanlig ordning i dagsläget och bolaget har enligt presschefen Carl Norell begränsad exponering mot olja och gas, då Stora Enso till stor del nyttjar biobränsle från egna biprodukter.

"Vi arbetar förstås med att minska effekterna av högre energikostnader men i dagsläget är påverkan begränsad", uppger Carl Norell.

Undantaget är anläggningarna i Ryssland som ju tillfälligt har stoppats, vilket Stora Enso har meddelat om tidigare.

Verkstadsbolaget Trelleborg uppger till Direkt att företaget i dagsläget hanterar de högre elpriserna och att det inte är aktuellt att stoppa någon produktion eller ändra produktionsprocesser mot bakgrund av den rådande prissituationen.

"Vi har en diversifierad produktion där vissa är mer beroende av el än andra", uppger bolaget.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?