1515
BÖRSEN: SINCH UNDER PRESS I SURT VECKOAVSLUT, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nedgången på Stockholmsbörsen utökades något under fredagseftermiddagen. Sinch fanns bland förlorarna i storbolagslistan, kursraset i Aegirbio fortsatte och fredagens debutant Truecaller fick ett ljummet mottagande.

Eftermiddagens amerikanska jobbrapport för september visade en klart lägre sysselsättningstillväxt än väntat, vilket fick dollarn att försvagas och USA-räntorna att sjunka något.

Storbolagsindexet OMXS30 gick ned 0,8 procent till 2.240, vilket innebar att Stockholm visade en sämre utveckling än de ledande Europabörserna. Aktier för närmare 19 miljarder kronor bytte ägare under handelssessionen.

Sinch tappade 5,4 procent. OMXS30-indexet tyngdes även av Hexagon, som sjönk 2,5 procent, och Evolution, som backade 2,3 procent.

Bland vinnarna återfanns däremot Autoliv, Swedbank och Handelsbanken som alla tre visade uppgångar på drygt 1 procent.

Oljebolagen Lundin Energy och Enquest stärktes 2,1 procent respektive 9,2 procent med stöd av ett stigande oljepris. Jefferies har uppgraderat Enquest till köp och höjt riktkurserna för båda bolagen. Även Barclays har höjt riktkursen för Enquest.

Sämre gick det för dagligvaruhandlarna Ica och Axfood, som var ned 1,4 procent vardera. DNB Markets har sänkt riktkursen för Axfood och upprepar behåll för aktien. DNB ser också en risk för en fortsatt kursnedgång för Ica under 2022 och upprepar sin säljrekommendation för aktien.

Kindreds grundare Anders Ströms investeringsbolag Veralda Investment har under september sålt 1 miljon aktier i Kindred. Aktiens försök till återhämtning tidigare under fredagen kom av sig och Kindred slutade ned 0,4 procent.

Diagnostikbolaget Aegirbio fortsatte att falla, med 29,4 procent, efter SVT:s uppgifter om flera kopplingar mellan centrala aktörer i Aegirbios covid-19-testaffärer och bolag som Skatteverket pekat ut som delaktiga i en misstänkt momshärva. Aegirbio stoppar också diskussionerna om ett förvärv av Dynamic Code, eftersom kurstappet satt käppar i hjulen för affären. Sedan förvärvet aviserades har Aegirbio rasat 80 procent.

Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, har träffat avtal om förvärv av Lakers Group för initialt drygt 2 miljarder norska kronor. Aktien, som har stigit mycket kraftigt i år, sjönk 8 procent.

Truecaller, som har en tjänst för att identifiera samtal och blockera oönskade samtal, debuterade på Stockholmsbörsen och aktien stängde på 52 kronor, vilket var teckningskursen.

Medicinteknikbolaget Bico sjönk 7,6 procent efter att ha gjort en riktad nyemission på 2 miljarder kronor med rabatt om 5,6 procent. Forskningsbolaget Acucort har också aviserat emissioner och aktien tappade 22 procent.

Läkemedelsutvecklingsbolaget Egetis Therapeutics har fått en snabbspårsstatus beviljad av amerikanska FDA för bolagets läkemedelskandidat Emcitate. Aktien lyfte 5,8 procent.

Sintercast handlades upp 10 procent efter beskedet att serieproduktionen tredje kvartalet uppgick till 3,2 miljoner motorekvivalenter.


Graf: OMXS30 fredagen den 8 oktober

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?