1515
TESLA: AKTIEN RADERAR FREDAGSUPPGÅNG INFÖR FÖRSTA DAG I S&P 500

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Teslas aktie sjönk med omkring 6 procent när den amerikanska förhandeln sattes igång på måndagen, som var första dagen för elbilstillverkaren som komponent i det breda börsindexet S&P 500.

Sluthandeln i Tesla-aktien blev enorm på fredagen, då mängder av indexfonder köpte in sig i aktien som då stod 6 procent högre än vid torsdagens stängning till rekordnoteringen 695 dollar.

Fredagens omsättning i Teslaaktien uppgick till rekordhöga 148 miljarder dollar – mer än 10 gånger högre än snittet, som sedan en tid tillbaka gjort att aktien gått om Apple som världens i särklass mest omsatta. Tidigare under handelsdagen hade aktien handlats ned med som mest 4,1 procent.

Anledningen till att indexfonderna väntar till den absoluta sluthandeln innan första handelsdagen är att förvaltarna vill komma in sent för att viktningen i fonden ska bli så nära överensstämmande med S&P 500 som möjligt.

Tesla är den största komponent att adderas till indexet någonsin med sina knappt 660 miljarder dollar i börsvärde och hela indexets sjätte största efter Apple, Microsoft, Amazon, Google och Facebook. Aktien har rusat med över 700 procent i år och flera bedömare har varslat om att det finns nedsidesrisker för både indexet och Teslaaktien framöver efter den massiva uppvärderingen.


Vill du höra mer om hur indexrevideringar går till? Se förra fredagens avsnitt av Trading Direkt, där sparekonomen Joakim Bornold gästade programmet och pratade om både den blivande OMXS30-komponenten Evolution Gaming och Tesla. Avsnittet finns tillgängligt på Youtube: <i>https://youtu.be/724Jz-24NtY</i>.


https://youtu.be/724Jz-24NtYimageSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?