1515
HALVLEDARE: VIRUSVÅG I MALAYSIA HOTAR FÖRVÄRRA UTBUDSKRIS - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En ny våg av pandemin har träffat Malaysia och tvingar flera stora halvledarproducenter att stänga faciliteter, vilket hotar förvärra den pågående utbudskrisen för chipindustrin ytterligare, rapporterar Bloomberg News.

Malaysia har tidigare i historien inte haft någon större betydelse för globala leverantörskedjor olikt närliggande länder som Taiwan, Sydkorea och Japan. De senaste åren har dock Malaysia blivit en del av chipnäringen som ett center för testning och packning, sedan bolag som tyska Infineon och nederländska NXP Semiconductors och STMicroelectronics öppnat faciliteter.

De chipverksamhet som bedrivs i Malaysia är i regel mer beroende av manuell arbetskraft jämfört med själva tillverkningsprocessen, som i hög grad är automatiserad.

Den nya vågen av pandemin har drivit upp det dagliga infektionstalet från omkring 5.000 i juni till över 20.000 under den senaste veckan. Därmed hotas återöppningar som planerats för att möjliggöra återgång till full kapacitet i industrin, skriver Bloomberg News.

Fordonssektorn är en av de primära kunder som drabbats av utbudsbristen av chip för bilelektronik. Under måndagen meddelade Volvo Cars en ny produktionspaus på grund av komponentbristen, och i förra veckan stoppade amerikanska Ford viss tillverkning. Ford gav direkt hänvisning till situationen i Malaysia.

Både Infineon och STMicroelectronics är bland de största inom området fordonschip, och båda har tvingats stänga fabriker.

De lokala myndigheterna mobiliserar nu för att adressera situationen i landet och har redan gett undantag för vissa tillverkare. Under den nationella nedstängningen i juni tilläts bolag verka med 60 procent av arbetsstyrkan och så snart över 80 procent av de anställda har vaccinerats kan verksamheten återgå fullt ut. Nationellt har nu 57 procent fått minst en dos, enligt landets hälsovårdsdepartement.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?